Szimulátorral színesítik a szakoktatást

Magyarországon is működik már olyan szimulációs központ, ahol hagyományos szakmákat tanulhatnak a fiatalok a legkorszerűbb technika segítségével.

Az interaktív szimulátorok segítségével az ipari szakképzésben használt gépeken tudnak biztonságosan gyakorolni a tanulók a szimulációs központokban, már Magyarországon is – számolt be róla az M1 Minden Tudás magazinműsora.

Benus Ferenc, a hazai központot működtető Learn Virtual Europe Kft. műszaki igazgatója 2006 óta foglalkozik szimulációk ipari szakképzésbe integrálásával Magyarországon.

Azt mondja, sokan úgy vélték, hogy ezeket a komoly szakmákat nem lehet játékosan tanulni, de szerinte mára kiderült, hogy tévedtek.

„A szimulátorba olyan szétválasztó mozgáskoordinációt építünk be, amit szeretnénk. Tehát a tradicionális szakképzéshez képest sokkal könnyebben, gyorsabban és pontosabban tudják megtanulni azt a precíz motorikus mozgást, ami szükséges ahhoz, hogy a valóságban is jól teljesítsenek” – fogalmazott Benus Ferenc.

A festő-fényező-bevonatoló szimulátor közkedvelt darab a fiatalok körében. A virtuális festékszórás nem csak olcsóbb, hanem környezetbarát is.

A virtuális festő műhelyben, ugyanúgy fel van akasztva az alkatrész, amire gyakorlatilag minden irányból fel lehet hordani a festéket.

A gép az elvégzett munkát is részletesen kielemzi. Megmutatja, hol megfelelő a festékvastagság, hova jutott túl sok, vagy túl kevés anyag

Megjelenít minden mozdulatot, amit az eszközzel a felhasználó megtesz, ezek egyenként láthatóvak és kielemezhetőek a szimulációval. Kiderül a tanonc mit, miért és hogyan csinált rosszul. A valóságban erre nincs mód.

Hasonlóan élethű a targoncás szimuláció. Ami a való életben előfordulhat egy targoncával az itt is megtörténik.

Szimulált hegesztés (Fotó: Learn Virtual)

Szimulált hegesztés (Fotó: Learn Virtual)

„Ha valaki végigcsinál egy ilyen szimulációs képzést, annyira lerövidíti a valóságos képzési folyamatot, hogy mikor életében először beül egy igazi targoncába, már az első gyakorlata értékelhetővé lesz” – mondta el Benus Ferenc.

A szimulációs rendszerek alapja és nehézsége is egyben, hogy a kéz és a kar mozdulatokat valós időben kell átvinni a képernyőre illetve a háromdimenziós szemüvegre.

„Rendkívül bonyolult programozás eredménye, hogy ilyen grafikai minőséget látunk a szimulációk használatakor. Minden szimulációhoz saját matematikai modellt terveztünk és saját rendering technológiával rendelkezünk, amelyek ennek a szimulációnak a működési alapját adják” – tért ki rá a cég műszaki igazgatója.

Európában összesen négy helyen található ilyen jellegű szimulációs központ. A szimulátorok arra is jók, hogy kiválasszák azokat, akiknek valóban jó érzékük és tehetségük van egy-egy szakmához.