Obama: a NATO- és az EU-tagság ígérete változatlanul reformösztönző erő

Az amerikai elnök szerint a NATO- és az EU-tagság ígérete változatlanul reformokra ösztönző erőként hat azokban az országokban, amelyek mélyebb európai integrációra törekszenek. Varsóban találkozott az amerikai elnök az EU csúcsvezetőivel.

Barack Obama a Financial Times című londoni üzleti-politikai napilap pénteki kiadásának kommentárrovatában megjelent, a varsói NATO-csúcstalálkozó kezdetéhez időzített cikkében kifejti: a Brexit, vagyis Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból “teremt valamelyes bizonytalanságot”, de az atlanti szövetség tagországainak jólétéhez továbbra is a NATO biztosítja “a sziklaszilárd alapokat”.

EPA/JAKUB KAMINSKI POLAND OUT

Obama szerint a varsói értekezleten egyezségre kell jutni arról, hogy az Oroszország elleni szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg Moszkva nem teljesíti maradéktalanul a minszki megállapodásokból eredő kötelezettségeit.

Meg kell erősíteni emellett a közép- és kelet-európai szövetségesek védelmét, valamint az új típusú fenyegetések, köztük a kibertámadások elleni védelmet is – írta az Egyesült Államok elnöke.

Obama szerint a NATO-nak még hatékonyabban kell segítenie az Európai Uniót azoknak a bűnszövetkezeteknek a felszámolásában, amelyek a Földközi- és az Égei-tengeren kétségbeesetten átkelni próbáló migránsok helyzetéből húznak hasznot.

Tekintettel a kihívások egész sorára, amellyel a szövetség jelenleg szembesül, életbevágóan fontos, hogy a NATO-tagországok folytassák a közös védelemre szánt ráfordítások növelését. Hosszú évek után végre sikerül megállítani a kollektív védelmi kiadások csökkenését, és a tervek szerint – csaknem egy évtizede első ízben – a szövetség védelmi kiadásai immár növekedésnek indulhatnak. Ezt a folyamatot fenn kell tartani – áll az amerikai elnök cikkében.

Barack Obama a brit EU-tagságról tartott népszavazásra kitérve azt írta: “jelentős kérdéseket” vet fel a jövőbeni európai integrációval kapcsolatban, hogy a referendumon a többség a kilépésre szavazott, de ő bízik abban, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió egyezségre tud jutni az új kapcsolatrendszer rendezett kiépítéséről, akármilyen nehéz folyamat lesz is ez.

A NATO-csúcsra Lengyelországba érkezett Barack Obama amerikai elnök (k), Donald Tusk, az Európai tanács elnöke (b) és Jean-Claude Juncker, az Európai tanács elnöke a találkozójuk után tartott sajtótájékoztatón Varsóban 2016. július 8-án, a lengyel fővárosban rendezett kétnapos NATO-csúcs kezdete előtt. (MTI/EPA/Jakub Kaminski)

Obama hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges viszonya fennmarad. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok továbbra is az Európai Unió nélkülözhetetlen fontosságú partnere marad. Amerika és az EU kereskedelmi és beruházási kapcsolatrendszere a legnagyobb a világon, és a jövőben is Európa lesz a világgal fenntartott amerikai kapcsolatrendszer egyik legfontosabb eleme – áll az amerikai elnök pénteki írásában.

Varsói ismétlés

Barack Obama amerikai elnök pénteken Varsóban megismételte, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépése ellenére hite szerint továbbra is együttműködnek a súlyos globális problémák megoldásában, és óva intette az uniót és Londont az ellenséges jellegű Brexit-tárgyalásoktól.

Az amerikai elnök a NATO-csúcsértekezlet első napján Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közös sajtóértekezletet tartott, miután megbeszélést folytattak. Juncker a találkozón megjegyezte: az Egyesült Államok, a NATO és az EU a mai világrend pillérei, amelyek kölcsönösen kiegészítik egymást, együtt tevékenykednek az európai stabilitás és béke érdekében. A Brexit-tárgyalásokra utalva kijelentette, hogy a felek nem lesznek egymással ellenségesek.

Tusk elmondta, hogy a Brexit politikai következményei akár nagyon súlyosak is lehetnek, és fenn kell tartani a lehető legszorosabb kapcsolatokat az EU és Nagy-Britannia között. “A Brexit – bár sajnálatos és súlyos – de mégis csak egy incidens, és nem a széthullás folyamatának a kezdete.