Nagy-Britannia katonákat küld Kelet-Európába

London több száz katonát küld kelet-európai NATO-tagállamokba, és átfogó intézkedéscsomagot is kidolgozott a térség katonai védelmének erősítésére. Később azt is bejelentették: nőket is küldenek a harcoló alakulatok részeként.

A brit védelmi minisztérium pénteken, a varsói NATO-csúcsértekezlet nyitónapján bejelentette, hogy egy ötszáz fős kontingens indul Észtországba, azzal a feladattal, hogy azonnali reagálású erőként lépjen fel bármilyen válság vagy incidens esetén.

Brit katonák Litvániában egy NATO-hadgyakorlaton. MTI/EPA Fotó

Brit katonák Litvániában egy NATO-hadgyakorlaton. MTI/EPA Fotó

Egy további 150 tagú brit egység közelebbről nem részletezett hadfelszereléssel együtt Lengyelországba települ. Ennek az alakulatnak a feladata a közös műveleti képesség erősítése, egyebek mellett a lengyel fegyveres erőknek nyújtott képzési támogatással.

A brit védelmi miniszter, Michael Fallon által jóváhagyott intézkedéscsomag része négyezer ukrán katona kiképzése is; ez a program 2017 márciusáig tart. A tárca ismertetése szerint Nagy-Britannia mindemellett több ezer fős alakulatot tart készültségben. Ezek az egységek néhány napon belül bárhol bevethetők a NATO gyorsreagálású erőinek részeként.

A minisztérium indoklása szerint a kelet-európai szövetségesek egyéb kockázatok mellett az orosz agresszió fenyegetésével szembesülnek.

A közlemény felidézi, hogy a brit királyi légierő (RAF) már most is négy Typhoon típusú harci repülőgépet állomásoztat a térségben a balti államok légvédelmének erősítésére. A gépek folyamatos készültségben vannak, hogy azonnal reagálhassanak a NATO-légtér esetleges megsértésére – áll a brit védelmi minisztérium ismertetésében. Michael Fallon a BBC-nek pénteken kijelentette: az intézkedéscsomag célja Oroszország elrettentése bármilyen további agressziótól.

Gender-jövő: harcoló alakulatokhoz is mehetnek nők

David Cameron brit miniszterelnök a varsói NATO-csúcs pénteki nyitónapján bejelentette azt is, hogy a jövőben a brit katonanők is elláthatnak frontszolgálatot. A brit fegyveres erők kötelekében szolgáló hétezer nő az eddigi szabályok szerint kisegítő-támogató szerepet tölthetett be a konfliktusövezetek első vonalában, például orvosként, ápolóként vagy tűzszerészként, de közvetlen harci cselekményekben nem vehettek részt.

Cameron pénteki bejelentése szerint a katonanők a jövőben a szárazföldi alakulatok gépkocsizó, páncélos, illetve gyalogosegységeiben láthatnak el frontszolgálatot.

A döntés előzményeként a brit kormány átfogó felülvizsgálatot végzett annak megállapítására, hogy indokolt-e a nők frontszolgálatának tilalma, és a vizsgálatot végző szakértők, köztük Sir Nick Carter, a hadsereg vezérkari főnöke javasolta a tilalom  feloldását.

 

A kelet-európai NATO-tagországok “óriási nyomást” érzékelnek Oroszország részéről, tekintettel a határok mentém tartott nagyszabású orosz hadgyakorlatokra, és a légterükben észlelt orosz berepülésekre – mondta a brit védelmi miniszter. Fallon szerint a brit egységek telepítését a balti köztársaságok kifejezetten kérték.