A léböjtnek is lehet böjtje

Fogyás, tisztulás, méregtelenítés. Sokaknak minderre a hívószó a léböjtkúra, amely során napokig többnyire csak zöldség- és gyümölcslevek jelentik a tápanyagbevitelt. Az M1 Kosár magazinjában arra keresték a választ, hogy van-e értelme napokig csak folyadékon élni, annak érdekében, hogy frissebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat?

Vannak, akik állítják, hogy a rengeteg felhalmozódott méreganyag csak léböjtkúrával távozik a szervezetből, így ez az egészséges élet egyik alappillére.

– Amit a mai civilizált ember elkövet maga ellen, az felér egy horrorral. Annyi szemetet eszünk, annyit ízfokozót, tartósítót kap a szervezetünk, hogy már nem bírja tolerálni. Vannak orvosok, akik azt mondják, nem kell léböjt, mert a kiválasztórendszer azért működik. Hát ha működne, akkor nem lenne ennyi beteg, gyógyszerfogyasztó ember – mondja Éva, aki 14 éve kezdett léböjtkúrákat tartani, ma már évente kétszer is tisztítja így a szervezetét. Tapasztalatait azóta másokkal is megosztja, léböjtházat vezet a Dunakanyarban.

– Ez a kilenc nap, amit itt töltenek a vendégek, a teljes elengedést, a teljes testi lelki megtisztulást jelenti, amikor nem eszünk és nem terheljük az emésztőrendszerünket, csak szűrt folyadékot iszunk, akkor az emésztésre szánt energia felszabadul – állítja.

A résztvevők ebben a kilenc napban szinte csak folyadékot visznek be a szervezetükbe. Nagyon fontos azonban, hogy az ásványok, a nátrium, káliumszint egyensúlyban legyenek a böjt alatt, „ezért Buhingen doktor, akinek a kúráját alkalmazzuk” – tér ki a részletekre Éva.

A kúra első két napja az úgynevezett rávezetés. Ilyenkor még esznek szilárd ételeket is. Az aktív böjt 7 nap. Ezalatt gyógyteákat, gyümölcs és zöldségleveket isznak, pihennek, és naponta 1,5-2 órát túráznak.

Vannak, akik évek óta rendszeresen járnak, és állítják, teljesen felfrissülnek szinte újjászületnek a 9. nap végére.

Vannak azonban orvosok, akik nem hogy nem támogatják, de egyenesen ellenzik az ilyen fajta drasztikus beavatkozást  a szervezet működésébe. A gasztroenterológus szerint a szervezet maga intézi a méregtelenítést, és semmi szükség ilyen fajta tisztításra.

Kosár - léböjt

A támogatók is éppen az emberi szervezet működésével magyarázzák a kúrák fontosságát.  A léböjt-házban belgyógyász felügyeli a kúrát.

A léböjtkúrák hívei között van, aki állítja, hogy a világot bejárta súlyos reumás panaszaival, de megoldást csak a léböjttel végzett méregtelenítés adott. Mára, állítja, se gyógyszerre, se kezelésekre nincs szüksége. De van olyan is, aki biztos abban, hogy az évekig sikertelen teherbeesést is a léböjt törte meg.

Ilyen egy többnapos, csak levekből álló méregtelenítő kúra, ha szervezett körülmények között végzik. Ám van rá példa, hogy például az internet a mankó a kúra levezetésében…

– Hallottam erről a méregtelenítésről és azt gondoltam, ha csak leveket iszom, akkor pikkpakk le fogok fogyni – mondta a Kosár magazinnak Andrea, aki hat éve futott neki az első ilyen kúrának. 140 kg volt akkor.

Kosár - léböjt

– Elmentem a boltba és megvettem a paradicsomlevet, a céklalevet, összeöntögettem otthon, ilyen ostobaságokat csináltam. Ráadásul vízhajtót vettem be. Nagyon sokat hánytam, nagy hasmenésem volt, rengeteg víz távozott a szervezetemből, végül annyira legyengültem, hogy 3 napig nem tudtam felkelni, belázasodtam – meséli.

Végül öt kilogrammot fogyott és a végére teljesen kimerült. Aztán újrakezdte, csak kicsit másképp. Három havonta, most is rendszeresen tart kúrákat.

– Öt napig csinálom, ilyenkor semmi szilárdat nem viszek be. Amikor elkezdtem, dietetikus segítségét kértem – mondja.

A dietetikusok is megosztottak azonban a léböjt hasznosságával kapcsolatban. Somogyi-Kovács Anita szerint nem időnként kell nekifutni a szervezetünket méregtelenítésének, hanem folyamatosan egészségesen kell táplálkozni.

– Ha belevágunk egy komoly léböjtkúrába, amikor napokon keresztül csak zöldséget és gyümölcsöt eszünk, akkor bizony a szervezetünk tápanyaghiányossá válik, esszenciális aminosvakat, állati fehérjéket nem visszük be. Nem visszük be a vasat, a B12 vitamint. Elégtelen lesz még a zsírbevitel is. Lehet hogy még az epénk kiürülését is gátolni fogjuk. Elég sok probléma lehet vele, én nem szoktam ajánlani – szögezte le.

A szakember szerint a léböjttáborokban nem is a méregtelenítéstől érzi jobban magát az ember, hanem elsősorban azért, mert pihen és foglalkoznak vele.