Navracsics: A fiatalok szerint jó európainak lenni

Megkezdődött a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 48. vándorgyűlése csütörtökön Veszprémben. A péntekig tartó programsorozat témája a szakmai és emberi kapcsolatépítés és az együttműködés erősítése.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a több mint 700 szakember jelenlétében zajló, 13 szekciót felvonultató rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy a könyvtárak előtt Európa-szerte számos kihívás áll.

Navracsics Tibor. (MTI/Európai Bizottság/Lieven Creemers)

Szembe kell nézniük velük, és be kell vonniuk a mindennapokba a technológiai újdonságokat, valamint számolni kell az emberek elmagányosodásával, vagyis avval a ténnyel, hogy sokan nem közösségben, hanem magányosan kulturálódnak, művelődnek – emelte ki a politikus.

Hozzátette: éppen ezek a jelenségek indították el a könyvtárak újjászületését, melynek eredményeként közösségi térré válhatnak és egyben az európai versenyképesség fontos elemei lehetnek az intézmények.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: az európai integráció kudarcát eredményezheti, ha a kulturális politika nem kap kellő figyelmet. Olyan európai identitást kell felépíteni, amely nem a nemzeti identitás ellentéte, hanem azt hangsúlyozza, hogy éppen a “magyarság, a veszprémiség” ad alapot és elkötelezettséget arra, hogy valaki európai akarjon lenni.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy a közelmúltban lezajlott brit voksolás alkalmával a fiatalok 73 százaléka az Egyesült Királyság unióban való bennmaradására szavazott, ami szavai szerint azt tükrözi, hogy az Erasmus-generáció úgy véli, “jó európainak lenni”.

A könyvtárak fejlesztése és a benne dolgozó szakemberek elhivatottsága egy társadalom megtartó erejét erősítik – tette hozzá.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a MKE Veszprém Megyei Szervezete, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Pannon Egyetem és Veszprém Megyei Jogú Város közreműködésével szervezett, péntekig tartó vándorgyűlés plenáris üléssel, kulturális programokkal, szekcióülésekkel folytatódik.