Július 27-én temetik Baranyay András Kossuth-díjas képzőművészt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti a június 20-án, életének 79. évében elhunyt Kossuth-díjas képzőművészt. A budapesti Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút a művésztől.

1938-ban született Budapesten. 1957 és 1965 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult Bernáth Aurél tanítványaként. Számtalan hazai és nemzetközi tárlaton vett részt, szerepelt az Iparterv II. kiállításán, 1972-ben a legendás balatonboglári kápolnatárlaton, 1998-ban az Ernst Múzeumban, 2006-ban a Miskolci Galéria – Városi Művészeti Múzeumban rendeztek retrospektív kiállítást munkáiból. Tizenhét évig tanított a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikai Tanszékén.

Budapest, 2004. november 10. Baranyay András grafikusművész MTI Fotó: Féner Tamás

Sajátos stílusú művészként litográfiával és fotóval foglalkozott, legfőbb témái közé tartoztak a testrészletek, kezek, önarcképek. Alkotásain egy-egy életérzés jelenik meg, az “örök idő”, a festőiség a főszereplő.

1988-ban Munkácsy-díjjal, 1998-ban Kossuth-díjjal tüntették ki a grafikai és festői munkásságában a fotográfia és rajz kölcsönhatásának magas szintű alkalmazásáért, valamint sokévi pedagógiai munkájáért. 2004-ben megkapta a miskolci grafikai biennále életműdíját – olvasható a közleményben.