Gőgös aláírásainak harmadát már megvizsgálták

A Gőgös Zoltán által az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások több mint harminc százalékát feldolgozta már a Nemzeti Választási Iroda - közölte Pálffy Ilona, az NVI vezetője a Nemzeti Választási Bizottság csütörtöki ülésén. Az ajánlások ellenőrzését a kezdeményező két megbízottja is figyelemmel kíséri. A Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által a bérplafonról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzését ugyanakkor már befejezte az NVI.

Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be a népszavazási kérdést, amely így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”.

Gőgös Zoltán MSZP-s politikus (j) az állami földek ügyében összegyűjtött népszavazáshoz összegyűjtött aláírások leadása előtt. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Gőgös Zoltán június 28-án adta le az összegyűjtött íveket, az NVI pedig július 4-án kezdte meg az ívek ellenőrzését. Ennek során az íveken lévő személyes adatokat összevetik a központi névjegyzékben szereplőkkel. A program kimutatja, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak.

Az MSZP-s politikus az ívek leadásakor azt mondta, hogy 28 250 ívet ad le, de az NVI által elvégzett számlálás alapján csak 27 973-at.

Pálffy Ilona az NVB ülésén elmondta: az NVI csütörtökig az ívek 31,3 százalékát (8750-et) dolgozott fel, és 71 577 aláírást ellenőrzött. Az ellenőrzés során 61 047 érvényes aláírást találtak, vagyis az aláírások 85,3 százaléka volt formai szempontból megfelelő.

Az NVI 10 530 érvénytelen aláírást talált, ez az eddig ellenőrzött aláírások 14,7 százaléka. Az érvénytelen aláírások között 2312 volt olyan, amelyet a többes ajánlás miatt fogadtak el.

Átlépte a százezret Kész

Befejezte a Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által a bérplafonról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda. A képviselő több mint százezer érvényes aláírást nyújtott be – jelentette be Pálffy Ilona.

Az NVI június 6-án kezdte ellenőrizni a benyújtott aláírásokat. Kész Zoltán 19 785 ívet adott le, ebből 15 548-at ellenőriztek. Mivel a kezdeményező maga is jelezte, hogy nem gyűjtött össze kétszázezer aláírást – amely esetben az Országgyűlésnek kötelező lenne elrendelnie a népszavazást – az ellenőrzést addig folytatták, amíg megállapítható volt, hogy biztosan van százezer érvényes ajánlás.

Ha ugyanis az érvényes aláírások száma meghaladja a százezret, akkor az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást. Az ellenőrzött íveken 125 933 aláírást ellenőriztek, ebből 106 275 érvényes aláírást találtak, 19 658 érvénytelen volt, amiről az NVB elnöke, Patyi András tájékoztatja majd az Országgyűlés elnökét.

Mentelmi jog ügyében nem dönthetnek 

A Nemzeti Választási Bizottságot a Fővárosi Törvényszék is megkereste, méghozzá azzal, hogy függessze fel Nógrádi Ferenc mentelmi jogát.

Nógrádi Ferenc a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának volt az egyéni jelöltje Pest megyében, illetve szerepelt a párt országos listáján.

A törvényszék arról tájékoztatta az NVB-t, hogy Nógrádi Ferencet a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly szeptemberben elítélte egy 2014. április 1-jén elkövetett bűncselekmény miatt. A per másodfokú tárgyalásán azonban Nógrádi Ferenc arra hivatkozott, hogy a bűncselekmény elkövetésekor országgyűlési képviselőjelölt volt. A törvényszék ezek után felfüggesztette a büntetőeljárást és indítványozta az egykori jelölt mentelmi jogának felfüggesztését.

A bíróságot Patyi András, az NVB elnöke tájékoztatta arról, hogy Nógrádi Ferenc az országgyűlési képviselők 2014-es választásán jogerősen nyilvántartásba vett egyéni és listás képviselőjelölt volt, de mandátumot nem szerzett. Tájékoztatta arról is, hogy a jelöltet csak a jelöltsége idejére illeti meg a mentelmi jog, ez pedig 2014. április 28-án, a választás eredményének jogerőre emelkedésekor megszűnt, így a bizottság hatáskör hiányában nem jogosult döntést hozni a mentelmi jog felfüggesztéséről. A törvényszék ezt követően egy újabb indítványt tett a mentelmi jog felfüggesztésére.

Az NVB csütörtöki ülésén a tagok egyetértettek abban, hogy nem mondhatják ki a már megszűnt jelölt mentelmi jogának felfüggesztését. A bizottság határozatában hatáskör hiányában elutasította a bíróság kérését, tekintettel arra, hogy Nógrádi Ferenc mentelmi joga 2014. április 28-án megszűnt.

Kapcsolódó tartalom