Nézőpont: nem lesz népszavazási cunami

Nem számít arra, hogy a Brexit után „népszavazási cunami” indul – jelentette ki Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

Jövőre két kulcsországban lesz államfő-, illetve parlamenti választás, Franciaországban és Németországban. Addig Európa átalakítása tekintetében nem nagyon lesz semmi – fogalmazott.

Sokan unióellenességgel vádolják Magyarországot, ugyanakkor két felmérés eredménye is ezt cáfolja. Az egyik szerint magyar szempontból nem tartjuk előnyösnek Nagy-Britannia kilépését a közösségből, a másik szerint az emberek háromnegyede bennmaradna az unióban.

A Jobbik táborában voltak a legtöbben azok, akik szerint ki kellene lépnie Magyarországnak. A Fidesz-szavazók az átlagot hozzák ebben a kérdésben – tette hozzá.

Arra a kérdésre, mennyire vagyunk tájékozottak a Brexit kapcsán, azt válaszolta: kimondottan foglalkoztatja ez az embereket. Az utóbbi időben egy komoly változás, hogy egyre inkább foglalkoztatják a külpolitikai kérdések a magyar állampolgárokat.

Beszélt arról is, hogy a tartós elutasítottság kategóriájába tartozik itthon mindenféle kényszerbetelepítéssel kapcsolatos kérdés. Érzékelik, hogy ez egy létező probléma, és látják, hogy Brüsszel alig tesz valamit, míg a magyar  kormány intézkedéseit – felmérések szerint – az elsöprő többség támogatja.