Így reagáltak a pártok a népszavazás kiírására

A kényszerbetelepítés elleni tiltakozásra buzdít a Fidesz és a Jobbik, az Együtt pedig bojkottkampányt indít a népszavazás kapcsán. A Liberálisok részvételre szólítanak fel, az MSZP szerint mindenki maradjon otthon a népszavazáskor. A DK Magyarország unióból való kiléptetésének kezdeteként értékelte azt, hogy az államfő október 2-ra írta ki a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazást.

Fidesz: Brüsszelt meg kell állítani!

A Fidesz-frakció szerint október 2-án meg kell állítani Brüsszelt, amelynek bevándorláspárti politikája veszélybe sodorja Magyarországot és Európa egységét.

A kormánypárti képviselőcsoport ezt azt követően közölte kedden az MTI-vel, hogy az államfő október 2-ra írta ki a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazást.

“Brüsszel nem dönthet helyettünk arról, hogy kivel éljünk együtt, erre senki nem hatalmazta fel a brüsszeli vezetőket” – fogalmaztak.

Mint írták, a kényszerbetelepítés elleni népszavazáson a magyar emberek elmondhatják véleményüket a brüsszeli bevándorlás-politikáról, amelyet a magyar baloldal is végre akar hajtani.

“A magyar baloldal bevándorlókat akar betelepíteni, ezért kezdettől támadja a népszavazást és bojkottot hirdetett ellene” – értékeltek, kiemelve: az októberi népszavazáson meg kell védeni Magyarország függetlenségét és nemet kell mondani a kényszerbetelepítésre.

MSZP: az ország EU-ból való kilépését készíti elő a voksolás

Az MSZP elnökhelyettese, Gőgös Zoltán keddi, budapesti sajtótájékoztatóján közölte, az MSZP azt javasolja: “mindenki maradjon otthon, hogy maradhassunk Európában”.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a közeljövőben két népszavazás is lesz Magyarországon. Az egyik arról szól, hogy az ország Európában maradjon-e, a másik a Fideszről szól, arról, hogy hatalomban tud-e maradni – mondta a kvótareferendumról és a szocialisták földügyi népszavazási kezdeményezéséről.

Gőgös Zoltán közölte, azt kérik az emberektől, hogy a kvótával kapcsolatos népszavazásra ne menjenek el. Hozzátette: azt javasolják, a másik referendumon minél nagyobb létszámban vegyenek részt az emberek és mutassák meg a kormánynak, nem tűrik, hogy Kazahsztán vagy Azerbajdzsán irányába vigye az országot az európai közösség helyett.

Áder János államfő kedden október 2-ra írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban.

A részvételre buzdít a Liberálisok elnöke

A kvótareferemdumon való részvételre buzdítja a választókat a Magyar Liberális Párt elnöke, Fodor Gábor, aki sajtótájékoztatót is tartott a témában.

A politikus azt mondta, hogy a népszavazási kérdés hamis és manipulatív, mert nincs szó kényszerbetelepítésről, az EU csak azt várja el, hogy Magyarország folytassa le 1294 ember menekültügyi eljárását.

A független képviselő emlékeztetett, hogy pártjuk korábban a Kúriához és az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy megakadályozza a referendumot. Szavai szerint most már csak egy lehetőségük maradt, “demokrata módon elmenni és igennel szavazni”.

A kérdés az ország uniós elköteleződéséről és hosszú távon az EU-s tagságról szól – fogalmazott, hozzátéve: azért kell igennel szavazni, mert ezzel az európai értékekre igent a kormánynak pedig nemet mondanak.

A távolmaradásra buzdítóknak pedig azt üzente, hogy “fotelből nem lehet forradalmat csinálni”, a változásokért aktívan tenni kell.

PM: a Fidesz a valódi problémákról akarja elterelni a figyelmet

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint a Fidesz az “értelmetlen és érvénytelen” népszavazási kérdéssel és a “hecckampánnyal” a valódi problémákról, a szegénységről, kiszolgáltatottságról, alacsony bérekről, érdemtelen gazdagodásról, leromló egészségügyről és oktatásról szeretné elterelni a figyelmet.

A párt szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy miután Áder János köztársasági elnök október 2-ra írta ki a népszavazást, a Fidesz még három hónapig a menekültek és az Európai Unió elleni “uszítással foglalná el az embereket”. A politikus azt javasolta a választóknak, hogy ne vegyenek részt a kvótareferendumon, helyette “inkább nézzenek szét maguk körül, és ők mondják meg, mi az, ami valóban fontos számukra”.

Tordai Bence végül azt írta, a PM továbbra is a lényegi problémák megoldásával, az alapjövedelem bevezetésével, valamint az oktatás és egészségügy megmentését szolgáló javaslataik bemutatásával törődik.

Együtt: a népszavazás ellentétes Magyarország érdekeivel

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy vélekedett, hogy a népszavazással a kormányfő hatalmát és vagyonát akarja növelni, a menekültkérdést is saját politikai céljaira használja.

Az Együtt szerint Orbán Viktor “populista politikája csakis egy lecsúszó és fejlődésképtelen Magyarországot eredményezhet”. Ennek egyetlen alternatívája a béke és az európai együttműködés – tették hozzá.

Közleményük szerint a mai Európai Unió nem tökéletes, de a magyar nemzet érdeke minél szorosabb kapcsolatot építeni vele, és együtt tenni azért, hogy még jobb legyen. Egy olyan unióért kell dolgozni, amely képes megvédeni mindenkit egy olyan hatalomtól, mint a miniszterelnök “elnyomó és korrupt kormányzása” – írták.

Az Együtt közleménye szerint ezért bojkottkampányt indítanak a kvótareferendummal szemben, valamint Magyarország teljes jogú európai uniós tagságát támogató aláírásgyűjtésbe kezdenek.

DK: a kormány elkezdi Magyarország kiléptetését az EU-ból

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke Magyarország unióból kiléptetésének kezdeteként értékelte, hogy az államfő október 2-ra írta ki a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazást.

Molnár Csaba kedden azt közölte az MTI-vel, hogy szerintük egy érvényes népszavazás az Európai Unióból való kilépés előszobáját jelentené. A párt nevében távolmaradásra szólította fel a DK-s szimpatizánsokat. “A távolmaradás is szavazat, aki távol marad, az Magyarország EU-ban maradására szavaz” – érvelt az ellenzéki politikus, aki megerősítette, hogy az EU-ben képzelik el Magyarország jövőjét.

A DK alelnöke egyúttal bírálta, hogy azokat a kormányzati nyilatkozatokat, amelyek szerint a hazai népszavazás témája megegyezik a brit kilépés okával.

A Jobbik a betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdít

A Jobbik a betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdítja tagjait és szimpatizánsait – közölte Mirkóczki Ádám szóvivő arra reagálva, hogy október 2-ra írta ki a népszavazást az államfő.

Az ellenzéki politikus indoklása szerint pártja a kötelező betelepítési kvótát – csakúgy, mint “minden értelmetlen brüsszeli diktátumot” – kezdetektől fogva ellenez.

Reményét fejezte ki, hogy végre a Fidesz is szakít azzal a gyakorlattal, hogy “amit Brüsszel kér tőlünk az szükségtelen, méltánytalan és igazságtalan, de teljesítjük”.

A Jobbik fenntartja ugyanakkor, hogy ha az alaptörvényben rögzítenék a kvóta elutasítását, az sokkal gyorsabb és ingyenes megoldást kínálna, egyben kiküszöbölné az esetleges érvénytelen vagy eredménytelen referendum okozta kormányzati kudarcot, amely Orbán Viktor személyes felelőssége lenne – írta Mirkóczki Ádám.