Simicskó: hősi halottá nyilvánítják az elhunyt katonákat

Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkari főnök rendkívüli tájékoztatót tartott a Hortobágyi Nemzeti Park területén történt tragikus tűzszerészbalesetről, amelyben négyen életüket vesztették, egy ember pedig életveszélyesen megsérült. Mindketten részvétüket fejezték ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Öt gyermek maradt édesapa nélkül

Iszonyú és tragikus baleset történt a Hortobágyi Nemzeti Park területén, pótolhatatlan veszteség érte a magyar honvédség családját – mondta a péntek esti sajtótájékoztatón Simicskó István honvédelmi miniszter, aki bejelentette: hősi halottá nyilvánítják és felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre az elhunyt katonákat.

A miniszter elmondta: egy orosz, a második világháború után készült 250 kilogrammos repeszromboló bomba robbant fel.

Öt gyermek maradt édesapa nélkül – közölte. – Komoly gyász ez mindannyiunk számára. Őszinte és mély együttérzésünket szeretnénk kifejezni a családok számára – tette hozzá.

Simicskó István arról is beszámolt, hogy a sérült tűzszerészt jelenleg a honvédkórházban ápolják, állapota súlyos, de nem életveszélyes.

„Bátor fiatalemberek haltak meg”

Négy kiváló katonát és szakembert vesztettünk el – ezt már Benkő Tibor vezérkari főnök mondta a sajtótájékoztatón. Bátor fiatalemberek haltak meg, mindannyian a harmincas éveikben jártak – hangsúlyozta.

„Az élet előttük állt. (…) Elhivatottak voltak a haza iránt, életük árán is teljesítették a feladatukat” – tette hozzá.

Benkő Tibor is részvétét fejezte ki az elvesztett katonák szüleinek, hozzátartozóinak és szeretteinek.

A Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető út 2016. július 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Korai találgatni

A vezérkari főnök a tragédia körülményeinek kivizsgálását még a helyszínen elrendelte. „Az eredmény mutatja majd meg, hogy mi történt, korai lenne találgatásokba bocsátkozni” – mondta.

A részletekről szólva elmondta, hogy ahogy mindig, a mai nap folyamán is 32-en vettek részt a mentesítési munkálatokban a területen, köztük 15 tűzszerész katona.

Két bomba várt megsemmisítésre, mindkettő már hatástalanítva volt, ezért nem tisztázottak egyelőre a részletek – mondta.

A helyszínen továbbra is folyik a vizsgálat a hatóságok és az ügyészség bevonásával.

70 év, 150 ezer hektár

Simicskó István a sajtótájékoztatón beszámolt róla, hogy az elmúlt mintegy 70 évben, a második világháború óta a magyar tűzszerész katonák mintegy 150 ezer hektárnyi területet mentesítettek.

Évente átlagosan 2500 lakossági bejelentés érkezik ilyen szerkezetekre vonatkozóan, 2015-ben ez a szám 2600 volt, idén eddig több mint 1200. „A magyar tűzszerészek mindenhol ott vannak, életüket teszik kockára. Éles bevetésre mennek a mi biztonságunk érdekében, ezt senki ne felejtse el” – hangsúlyozta a miniszter.

Péntek délután történt a tragédia

Mint arról a hirado.hu is beszámolt, eddig tisztázatlan okból robbant fel egy bomba péntek délután a Hortobágyi Nemzeti Park területén, Nádudvar közelében.

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket, az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányság lesz az illetékes.

Az elmúlt húsz évben négyszer történt tűzszerésztragédia.

Az államfő, a Magyar Honvédség, több minisztérium, az Országgyűlés honvédelmi bizottsága és parlamenti pártok közleményben fejezték ki részvétüket.