Fidesz-KDNP: Soros javaslata rossz a magyaroknak

A kormánypártok szerint Soros György "pénzügyi, devizapiaci spekuláns" csütörtökön egy brüsszeli meghallgatáson tett, bevándorlók befogadását célzó javaslata rossz a magyaroknak.

A kereszténydemokrata Hollik István a Fidesz és a KDNP véleményét ismertetve pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta: azért tartják rossznak ezt az ajánlatot, mert bevándorlókkal árasztaná el az Európai Uniót és juttatnának belőlük Magyarországra is. Rossznak tartják azért is, mert ezt egész Európára kivetendő új adókkal, például benzinadó kivetésével, kötvénykibocsátással finanszírozná, utóbbival még inkább eladósítva az uniót.

Brüsszel, 2014. november 7.Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke beszél a Jó reggelt Európa – Most vagy soha elnevezésű konferencián Brüsszelben 2014. november 7-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Soros György magyar származású amerikai üzletember (MTI/EPA/Julien Warnand)

Elfogadhatatlannak tartják Soros György azon felvetését is, hogy az unió a kohéziós forrásokat vágja vissza és vegye el az agrártámogatások egy részét, azaz, hogy támogatásokat vonjanak el a közép-európai országoktól a bevándorlók érdekében – folytatta Hollik István.

Közölte: a Fidesz és a KDNP a leghatározottabban felszólítja az Európai Uniót arra, hogy “a pénzügyi, devizapiaci spekuláns” ajánlatát utasítsa vissza.

 

A britek a KDNP-t igazolják

Kijelentette: álláspontjuk kezdetektől világos, helyességét a brit népszavazás is igazolja. A britek egyértelmű üzenetet küldtek Brüsszelnek: változtatni kell politikáján, nem dönthet az emberek akarata ellenére sem a bevándorlásról, sem más ügyben. Hollik István szerint az unió azért van ma válságban, mert a vezetése nem hallotta meg az emberek hangját, és a bevándorláspolitikájával veszélybe sodorta az európai egységet, és az európai – közte a magyar – emberek biztonságát.

„Soros bevándorláspárti pártokat pénzel”

Kitért arra, hogy Soros György globális, spekuláns üzletemberként nem először mondja meg Brüsszelnek, mit tegyen.

Már hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmét Európának, fogadja be a bevándorlókat, aminek indokoltságát gazdasági és demográfiai okokkal magyarázta – mondta. Szólt arról is, hogy Soros György több bevándorláspárti pártot és civil szervezetet is pénzel, és ezen szervezetek hálóján keresztül olyan globális aktivista hálózatot tart fenn, amelyek segítségével az illegális nemzetközi embercsempész-hálózat malmára hajtja a vizet.

„Nem Európával van baj”

A kormánypárti politikust Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter előző napi kijelentéséről is kérdezték. A tárcavezető a brit népszavazással kapcsolatos személyes álláspontját ismertetve sajtótájékoztatón azt mondta, megerősödött az a meggyőződése, hogy jó szívvel nem tudna az Európai Unióban maradás mellett szavazni.

Hollik István úgy reagált: az unióba való belépésről volt egy népszavazás és akkor úgy döntöttek az emberek, szeretnének csatlakozni az unióhoz. Nem Európával, az unióval van baj, hanem a vezetésével, és azzal, hogy nem akarják meghallani az emberek hangját – mutatott rá. Mi az unió tagjai vagyunk, és abban vagyunk érdekeltek, hogy újra erős legyen Európa. Ez pedig akkor jöhet létre, ha a szervezetet megreformálják, és visszatérnek a nemzetek Európájához – magyarázta.

A miniszterek menesztéséről és a politikai cirkuszról

Arról, hogy jót tesz-e Lázár János kijelentése a magyar gazdaságnak, illetve, hogy lemondásra is felszólították a minisztert, azt mondta: Lázár János kiemelte, hogy ez a személyes véleménye, a kormánytagok kinevezése vagy menesztése pedig a miniszterelnök kompetenciája.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházról megjelent hírekre úgy reagált: az írásokban megjelölt személyek szakmai munkát végeznek, és erre vonatkozóan kifogás nem érkezett. Az ügy inkább politikai cirkusz, azt senki nem kérdezte, milyen munkát végeznek az érintettek, csak a fizetésüket hozták nyilvánosságra – jegyezte meg.