Rétvári: a kormány célja minél több állami fenntartású iskola korszerűsítése

A kormányzat célja, hogy az iskolák biztonságos működtetése mellett biztosítsa azok folyamatos korszerűsítését is – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön a halimbai általános iskola korszerűsítésének megkezdése alkalmából rendezett ünnepségen.

Gyerekek úsznak a felújított Diósgyőri Tanuszodában Miskolcon 2014. szeptember 22-én. MTI Fotó: Vajda János

Gyerekek úsznak a felújított Diósgyőri Tanuszodában Miskolcon 2014. szeptember 22-én. MTI Fotó: Vajda János

Rétvári Bence közölte, a kormány elsődleges célja a kis iskolák megmentése volt, most pedig megkezdődik az intézmények korszerűsítése.

Az államtitkár elmondta, hogy a jövő évben 105,5 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak az állami fenntartású iskolák, mint az idén, ebből az összegből fedezik majd a többi között a fenntartást és a fejlesztést. Hozzáfűzte: évente háromszor hárommilliárd forint szerepel a költségvetésben tornaterem, tanterem és tanuszoda építésére.

Rétvári Bence utalt arra, 2010 előtt 381 településen kellett bezárni önkormányzati fenntartásban működő iskolát, ezen a helyzeten kívánt változtatni a kormány azzal, hogy az intézményeket állami fenntartásba vette. Kiemelte, hogy az iskolák fele háromezernél kevesebb lakosú kistelepülésen működik, ezek megmentése volt az elsődleges cél. A második lépés a költségvetésből történő korszerűsítés.