Hölvényi: Soros javaslata véget vetne Közép-Európa felzárkóztatásának

Közép-Európa jövője szempontjából elképesztő változásokat sürget Soros György, javaslata véget vetne a régió felzárkóztatásának - jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írta, az Európai Parlament fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Soros György magyar származású amerikai üzletember “provokatív” előadásában az Egyesült Királyság múlt heti, EU-tagságról szóló népszavazásával kapcsolatban kifejtette, hogy az Európai Uniónak fel kell ismernie saját hibáit, és a szétesés elkerülése érdekében gyökeresen meg kell újulnia.

Soros György magyar származású amerikai üzletember. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Soros György magyar származású amerikai üzletember. (MTI/EPA/Julien Warnand)

A képviselő szerint a befektető elmondta, hogy a migrációs válság is hozzájárult a brit EU-tagság elutasításához.

Soros György a migrációs válság megoldására évi 30 milliárd eurós uniós forrásteremtést javasolt. Szerinte új uniós adókat kellene kivetni, továbbá hitelfelvétellel, a Közép-Kelet-Európának nyújtott felzárkóztatási források, valamint az agrártámogatások radikális csökkentésével kellene finanszírozni a válság megoldását.

Hölvényi György hangsúlyozta: nagyon vigyázni kell Soros György kijelentéseire, nehogy ezek bármilyen formában európai bizottsági javaslatként a későbbiekben visszaköszönjenek.

A képviselő szerint a helyben maradást segítő programoknak nincs alternatívájuk. “Soros György elképzelése a helyben maradást segítő oktatási, gazdasági és foglalkoztatási projektek helyett csak további elvándorlást eredményezne” – fogalmazott.

A néppárti képviselő közleményében leszögezte, hogy a térségből nem elvándorlásra kell késztetni az embereket, hanem helyben kell segítséget nyújtani.