Ennyit kerestek a hazai klubok az Eb-n

Az egyéni sikerek mellett a hazai klubok is profitáltak a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságból, az UEFA ugyanis összesen 150 millió eurót oszt szét az Eb után szeptemberben a válogatott játékosokat adó klubok között. Ez ötven százalékkal több, mint a 2012-es Eb után felosztott alap.

Az elvek a klubszövetség (ECA) és az UEFA tavalyi megállapodása alapján változatlanok. Az összeg kisebbik felét, negyven százalékot a selejtezősorozatot követően, a nagyobbik felét, hatvan százalékot pedig az Eb után fizetik ki.

Toulouse, 2016. június 27. Magyar játékosok a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Magyarország - Belgium mérkőzése végén Toulouse-ban 2016. június 26-án. A magyar válogatott 4-0-ra kikapott Belgiumtól, így kiesett. (MTI/EPA/Armando Babani)

Magyar játékosok a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjén. (MTI/EPA/Armando Babani)

Pénz jár:
– a selejtezősorozatban minden olyan játékosért jár pénz a klubnak, aki bekerült a meccskeretbe.
– az Eb-n az eltöltött napokért az első meccstől az utolsó találkozót követő napig.
– valamint plusz 14 napért, ami a hivatalos felkészülési időszaknak számít.

 

Az Eb-n napidíjat kapnak a játékosok után a csapatok, két héttel a torna kezdete előtt, azaz május 27-től indulva és a kiesés napját követő napig számolva. A klubokat három kategóriára osztották, a besorolásnál fontos szempont volt például az edzőközpont minősége és a létesítményhelyzet is. Magyarország a második kategóriába került – többek között megelőzve Walest, Romániát, Izlandot és Észak-Írországot is –, ami azt jelenti, hogy minden klub 4530 euróval gazdagodik minden egyes játékosáért az Eb-n eltöltött napok után. Mivel hazánk bejutott a legjobb tizenhat közé, így június 26-ig játékban volt. Ez azt jelenti, hogy az összeget 32 nappal kell felszorozni.

Hatvanmillió eurót felosztanak a selejtezők után is. Itt meccsdíj van, amelynek összege függ a selejtezők számától: hazánk tizenkettő mérkőzést játszott. A honorárium minden olyan játékos után jár, aki legalább a kispadra leült.

Gera Zoltán gólöröme. MTI/EPA Fotó

Gera Zoltán gólöröme. MTI/EPA Fotó

Az Eb legnagyobb „nyertese” egyértelműen a Ferencváros, mivel hat játékosa is szerepelt a kontinenstornán: öt a magyar válogatottban, egy pedig a szlovák nemzeti csapatnál (Dibusz Dénes, Nagy Ádám, Gera Zoltán, Pintér Ádám, Böde Dániel, illetve Stanislav Sestak). Magyarország egyik legpatinásabb klubjának tehát 869760 euró, azaz nagyjából 276 millió forint jár az Eb után.

A Videotontól is két játékos utazott (Lang, Juhász) Franciaországba, nekik 289920 euróval, 92 millió forinttal nő a bevételük. A Haladás (Király), a Puskás Akadémia (Fiola), a DVTK (Elek), a DVSC (Korhut) és az MTK (Bese) is joggal várja az átutalást, játékosaik után a csapatokat 14960 euro, durván 46 millió forint illeti meg. Az UEFA a korábbi gyakorlat szerint minden bizonnyal kora ősszel utalja el a pénzeket.

Az Eb-keretben szereplő játékosok után:
1. FTC (5 magyar + 1 szlovák játékos) – 276 millió
2. Videoton (2 játékos) – 92 millió
3. DVSC, DVTK, Haladás, Puskás, MTK (1-1 játékos): 46 millió