Bud Spencert bunyóstársa, Terence Hill jelenlétében búcsúztatták

Bunyóstársa, Terence Hill jelenlétében tartották a 86 évesen elhunyt Bud Spencer olasz filmszínész gyászszertartását csütörtökön Rómában a Popolo téri Montesantói Madonna-bazilikában, ahol a Különben dühbe jövünk főcímdala szólt.

A 77 éves Terence Hill, aki 16 filmvígjátékban szerepelt együtt Bud Spencerrel és így vált világhírűvé, az elsők között érkezett a szertartásra és az özvegy, Maria Spencer mellett foglalt helyet. A búcsúztatás után elvegyült a rajongók között, akiknek elmondta, mekkora móka volt Buddal együtt dolgozni.

Rma, 2016. június 30. Terence Hill olasz színész (k) számos filmbeli partnere, Carlo Pedersoli, művésznevén Bud Spencer olasz színész temetésén a Művészek templomának is nevezett római Montesantói Szűzanya-bazilikában 2016. június 30-án. Bud Spencer június 27-én, 86 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/Massimo Percossi)

“Már tudom, mit fog mondani, ha egyszer újra találkozunk: de hát mi sosem veszekedtünk!” – tréfálkozott a színész, valódi nevén Mario Girotti, aki napjainkban is sokat szerepel az olasz tévében a Don Matteo című vidám sorozat detektívet játszó pap főhősének alakjában. A családtagokhoz hasonlóan Girotti is méltatta az elhunyt barátját jellemző életörömöt.

A művészek búcsúztatásának gyakori helyszínéül szolgáló templomban zajló gyászszertartást népünnepélyre emlékeztető hangulat kísérte a téren, az emberek – fiatalok és egész családok, turisták – mosolyogtak, trécseltek, fényképezkedtek, videóztak, az olaszországi temetéseken megszokott módon tapsoltak, Ciao Bud!-ot kiabáltak. Rajongók egy csoportja kifeszített egy molinót azzal a felirattal, hogy “Most meglátod, hogy az angyalok is esznek babot!” Sokan viseltek “Piedone” arcképével díszített pólót, és az eseményről sokan vittek magukkal emlékbe Bud Spencer-fotót, mint afféle “szentképet”.

A búcsúztatáson megjelent több híresség is, így Dario Argento és Enrico Vanzina filmrendező és Claudio Lotito, a Lazio futballklub elnöke. A városházi ravatalnál szerdán Virginia Raggi főpolgármester beszélt arról, hogy milyen sokat jelentett Rómának és az olaszoknak a “vidámságot osztó jóságos óriás”.

A “Művészek templomának” papja, Walter Insero a csütörtöki búcsúztatáson nagyon nagy szívű, jóságos emberként méltatta a színészt, valódi nevén Carlo Pedersolit, és elmondta: “Piedone” valójában csak akkor jött dühbe, amikor igazságtalanságot, erőszakot, túlkapást látott a gyengébbekkel, a kicsikkel, a nőkkel szemben, amit nem bírt elviselni.

Az Olaszországban sportolóként is jól ismert, úszóként két olimpián is részt vevő Bud Spencer mintegy 40 filmben, többségében spagettiwesternben játszott. 2006-ban a helyhatósági választásokon is indult Lazio tartományban a Berlusconi-féle Forza Italia párt színeiben, de ott nem aratott akkora sikert, mint filmjeiben.