Óriási tömeg búcsúztatta Bud Spencert

Rajongók sokasága rótta le kegyeletét Bud Spencernek a római városházán felállította ravatalánál szerdán.

A nagy tömeg miatt a tervezettnél hamarabb kinyitották reggel a ravatalozóhelyiséget, ahol a világszerte kedvelt olasz színész három gyermeke, Giuseppe, Christiana és Diamante fogadta a részvétnyilvánításokat.

Carlo Pedersoli, művésznevén Bud Spencer olasz színész ravatala a római Campidoglio-palota Protomoteca termében 2016. június 29-én. Bud Spencer június 27-én, 86 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/Giorgio Onorati)

Carlo Pedersoli, művésznevén Bud Spencer olasz színész ravatala a római Campidoglio-palota Protomoteca termében 2016. június 29-én. Bud Spencer június 27-én, 86 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/Giorgio Onorati)

A termet egyebek közt a színész szülővárosának, Nápolynak a címere, az Olasz Olimpiai Bizottság és a Lazio római sportegyesület emblémája díszítette, és feltűnt egy doboz babkonzerv is, utalásként a hagymás babra, filmbeli kedvenc ételére.

A hivatalosság részéről Virginia Raggi római főpolgármester búcsúztatta a filmsztárt, “a jóságos óriást, aki mosolyt csalt az arcunkra”.

“Rendkívüli ember volt. Utolsó szava az volt, hogy köszönöm. De ő az, akinek a mozi és ez a város köszönettel tartozik” – mondta a polgármester. Kiemelte, hogy sok olasz Pedersoli filmjein nőtt fel, “amelyekben a jó mindig legyőzte a gonoszt”. Szerinte a filmszínész az elkötelezett sportoló és a nagy munkabírású ember példaképe volt.

Gyermekei arról beszéltek, hogy Bud Spencer “csodálatos apa” és “hatalmas életörömmel teli, szabad ember” volt. “Rendkívül pozitív ember volt, aki mindig mosolygott. Életfilozófiája az volt, hogy olyannak fogadjuk el az életet, amilyen. Azt hagyta ránk, hogy fogadjuk el a jót és mosollyal küzdjünk a rossz ellen” – mondta lánya, Christiana. Fia, Giuseppe szerint sosem látták szomorúnak, és élete utolsó napjaiban sem vesztette el tréfálkozókedvét.

A bunyós filmek sztárjának gyászszertartását csütörtökön a római Popolo téren, a Montesantói Szűzanya-bazilikában tartják, amelyet a Művészek templomának is neveznek, mert hagyományosan itt búcsúztatják a kulturális élet szereplőit.

Az olaszok egyik leginkább szeretett filmszínésze, kétszeres úszóolimpikon, hétfőn este egy római kórházban hunyt el 86 évesen.