Hárommilliárdból bővít az IBM Székesfehérváron

Az IBM 3,2 milliárd forintból bővíti székesfehérvári IT-szolgáltató központját, ehhez a kormány egyedi döntés útján 1,1 milliárd forintot biztosít. Ezzel 410 új munkahely jön létre - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán, Székesfehérváron.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a cég a jelentősen bővülő székesfehérvári egységében információtechnológiai, beszerzési, labor- és oktatási szolgáltatásokat nyújt majd több mint 300 nyugat-európai cégnek. Jelezte, hogy az ehhez szükséges új munkaerő 40 százalékát diplomások teszik majd ki.

A tárcavezető szerint ezzel tovább erősödik a magyar-amerikai gazdasági együttműködés, amely sikertörténet, hiszen ma az unión kívül a legjelentősebb befektető az Amerikai Egyesült Államok. Magyarországon több mint 600 amerikai vállalat több mint 100 ezer embernek ad munkát, beruházásaik összértéke pedig meghaladja a 9 milliárd dollárt – tette hozzá.

A miniszter rámutatott, hogy az IBM fejlesztése tovább erősíti a hazai infokommunikációs és távközlési (IKT) szektort, amelynek termelési értéke az első negyedévben meghaladta az 1000 milliárd forintot, és 8 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. Megjegyezte, hogy a szektorban jelenleg 196 ezren dolgoznak.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy új világrend van kialakulóban, ahol a munkahelyteremtő beruházásokért minden eddiginél nagyobb küzdelem folyik. Eközben a versenyképességnek lett egy új összetevője a biztonság, vagyis hogy az adott ország garantálni tudja-e a befektetések biztonságát – fogalmazott. A kormány legfontosabb célja a biztonság biztosítása – mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az IBM Data Storage System Információtechnológiai Kft. IT-szolgáltató központja bővítése alkalmából rendezett ünnepségen Székesfehérváron 2016. június 29-én. Az IBM 3,2 milliárd forintból bővíti székesfehérvári központját, ehhez a kormány egyedi döntés útján 1,1 milliárd forintot biztosít. Ezzel 410 új munkahely jön létre. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az IBM Data Storage System Információtechnológiai Kft. IT-szolgáltató központja bővítése alkalmából rendezett ünnepségen Székesfehérváron 2016. június 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ma Magyarország biztonságos hely, ezt bizonyítja az is, hogy soha annyi beruházás nem jött Magyarországra, mint tavaly – mondta a miniszter. Közölte, az országban jelenlévő közvetlen működő tőkének a gazdasági teljesítményéhez viszonyított arányában jelenleg első helyen állunk Közép-Európában.

Mészáros Attila (Fidesz) alpolgármester elmondta, a város gazdasága 15 százalékkal bővül évente, amihez az IBM is hozzájárul. Szerinte ez azt mutatja, hogy töretlen a magyar kkv-k és a nemzetközi működő tőke bizalma Székesfehérvár iránt.

Zerényi Zoltán az IBM Client Innovation Centre vezetője hangsúlyozta, hogy az elmúlt 19 évben folyamatosan meg tudtak felelni a kihívásoknak. Büszkék a munkavállalóikra, akik kimagasló minőségű szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek a nap 24 órájában a lehető legszélesebb szolgáltatási palettán.

Jelezte, hogy a fejlődés újabb mérföldköveként szorosabbra fűzték kapcsolataikat a felsőoktatási intézményekkel, így az informatikai duális képzés keretein belül újabb 25 diákot foglalkoztatnak szeptembertől. Ezzel cégük a legnagyobb duális képzőhely az informatika területén az országban.

A cégvezető céljuknak nevezte, hogy munkaügyi, pénzügyi szolgáltatásaikkal, szervergyártással, piaci informatikai megoldásokkal, videostreaming szolgáltatásokkal feleljenek a piaci kihívásokra. Vezető szerepüket szeretnének megtartani a jövőben is a piacon – mondta Zerényi Zoltán.