Leadták a szocialisták a szignókat

Leadta az állami földek értékesítésének tilalma ügyében kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Irodán (NVI) kedd délelőtt Gőgös Zoltán MSZP-s politikus.

Gőgös Zoltán az NVI Alkotmány utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján, az ívek leadása előtt azt mondta, számításuk szerint 220 ezer érvényes aláírást adnak le, ami elég ahhoz, hogy kötelező legyen az Országgyűlésnek kiírnia a népszavazást.

Hozzátette: a népszavazás többről szól majd, mint a termőföldről, az “Fidesz-ellenes, kormányellenes népszavazás lesz”.

Gőgös Zoltán MSZP-s politikus az állami földek ügyében összegyűjtött népszavazáshoz összegyűjtött aláírások leadása előtt, a Nemzeti Választási Iroda bejáratánál 2016. június 28-án (MTI/Bruzák Noémi)

Az NVI ellenőrizte a Kész Zoltán által összegyűjtött aláírásokat

A Nemzeti Választási Iroda keddre befejezte a Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által a bérplafonról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzését, jelenleg az utóellenőrzést végzik – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az MTI-nek kedden.

A Kész Zoltán által benyújtott és az NVB által hitelesített kérdés úgy szól: “Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?”

 

Az NVI június 6-án kezdte ellenőrizni a benyújtott aláírásokat. Az íveken lévő személyes adatokat összevetették a központi névjegyzékben szereplőkkel. A program kimutatta, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak.

Molnár Gyula, az MSZP új elnöke, Kész Zoltán független országgyűlési képviselő, Tóbiás József, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, volt elnöke és Nyakó István szocialista politikus (b-j) készül leadni az állami földek ügyében összegyűjtött népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Iroda előtt 2016. június 28-án. Számításuk szerint 220 ezer érvényes aláírást adtak le, ami elég ahhoz, hogy kötelező legyen az Országgyűlésnek kiírnia a népszavazást. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Molnár Gyula, az MSZP új elnöke, Kész Zoltán független országgyűlési képviselő, Tóbiás József, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, volt elnöke és Nyakó István szocialista politikus (b-j) készül leadni az állami földek ügyében összegyűjtött népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Iroda előtt 2016. június 28-án (MTI/Bruzák Noémi)

Pálffy Ilona elmondta: Kész Zoltán 19 785 ívet adott le, közülük 15 548-at ellenőriztek. Megjegyezte: mivel a kezdeményező maga is jelezte, hogy nem gyűjtött össze kétszázezer aláírást – amikor az Országgyűlés köteles elrendelni a népszavazást – az ellenőrzést addig folytatták, amíg megállapítható volt, hogy a kezdeményező biztosan összegyűjtött százezer érvényes ajánlást. Ha ugyanis az érvényes aláírások száma meghaladja a százezret, az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást.

Az NVI elnöke elmondta: az ellenőrzött íveken 106 ezer 234 érvényes aláírást találtak, és volt 19 657 érvénytelen is. Az érvénytelenség 4 605 esetben abból adódott, hogy a választópolgár többször is aláírta az ívet, 15 052 esetben pedig más okból volt érvénytelen az aláírás. Például 2650 esetben hiányosan töltötte ki az adatait a választópolgár, 11 342 esetben pedig a beírt adatok alapján nem volt egyértelműen azonosítható, volt 946 olyan aláírás is, amikor a választópolgárnak az aláíráskor nem volt választójoga.

Pálffy Ilona elmondta: jelenleg az érvénytelen aláírások utóellenőrzése folyik, azaz még egyszer megnézik az érvénytelen aláírásokat. Az ellenőrzés eredményéről várhatóan a jövő hét elején tájékoztatják a Nemzeti Választási Bizottságot.