Terence Hill: A legjobb barátomat veszítettem el

A hétfő este 86 évesen elhunyt olasz Bud Spencert szerdán a római városházán ravatalozzák fel, a gyászszertartást csütörtökön tartják a Piazza del Popolón álló ikertemplomok egyikében, a Művészek templomaként is ismert Montesantói Szűzanya-bazilikában.

A rokonok közlése szerint a ravatalnál mindenki, aki szeretne, elbúcsúzhat Bud Spencertől.

Politikusok és színész kollégák is tisztelettel adóztak emlékének kedden.

Bud Spencer saját könyve bemutatóján (Fotó: EPA/BRITTA PEDERSEN

Bud Spencer saját könyve bemutatóján (Fotó: EPA/BRITTA PEDERSEN

“Ciao Bud Spencer, nagyon szerettünk” – írta a Twitteren Matteo Renzi olasz miniszterelnök. Dario Franceschini kulturális miniszter az olasz mozi egyik nagy művészének nevezte a színészt. “Hosszú karrierje során egész generációk szívét hódította meg” – emelte ki Franceschini.

Russell Crowe ausztrál színész szintén a Twitteren búcsúzott. “Nyugodj békében, Bud Spencer” – írta.

Kultikussá vált filmjeiben a Carlo Pedersoli néven született színész Terence Hill oldalán hódította meg a világot. Bár összesen több mint 120 filmje közül csak 16-ban szerepeltek együtt, elsősorban duóként váltak ismertté.

“A legjobb barátomat veszítettem el, meg vagyok rendülve” – mondta Terence Hill kedden. Barátságuk biztos pontot jelentett Bud Spencer életében.

“Nem mondunk le egymásról. Ha a munka miatt máshol is kell lennünk, akkor is tartjuk a kapcsolatot. Ha Terence Rómába jön, mindig meglátogat. Mindketten olyan hihetetlenül szerencsések voltunk, hogy túléltük a második világháború bombazáporát – én Rómában, ő Drezdában. Ez a tapasztalás nagy hatást tett ránk és összeköt bennünket. Rajongóink sokáig azt sem tudták, hogy olaszok vagyunk, művészneveink miatt amerikainak hittek” – mondta egykor Bud Spencer.

Olaszország nemcsak egy nagy színészt, de a sport egyik kiemelkedő szereplőjét veszítette el – mondta Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke.

Gianluigi Buffon, az olasz labdarúgó-válogatott csapatkapitánya is részvétét fejezte ki a családnak. “Gyerekkori emlékeimben fontos szerepet játszik Bud Spencer. Filmjeinek képei mindig velem maradnak” – mondta a sportoló.

Spencert a németországi Baden-Württembergben lévő Schwäbisch Gmünd település is gyászolja. A városkában eredetileg egy alagutat neveztek volna el a színészről 2011-ben, a városi tanács azonban végül úgy döntött, a helyi strandot nevezik el róla, amelynek medencéjében Spencer százméteres gyorsúszásban versenyzett 1951-ben.

A névadó ünnepségre személyesen a városba látogatott a színész. Az uszoda látogatói leróhatják tiszteletüket és egy kihelyezett emlékkönyvben vehetnek búcsút Bud Spencertől. Schwäbisch Gmünd városi könyvtárában szintén felállítottak egy emlékasztalt.

Kapcsolódó tartalom

Meghalt Bud Spencer