Újabb függetlenségi népszavazást tarthat Skócia

A skót miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy a brit EU-népszavazás eredménye nyomán Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat.

Ismét napirendre került a népszavazás Skócia függetlenségéről annak nyomán, hogy a brit EU-tagságról tartott referendumon a brit lakosság többsége a kilépésre voksolt – mondta pénteken a skót miniszterelnök.

Nicola Sturgeon a skót kormány edinburghi központjában felolvasott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Skócia lakosságának nagy többsége a bennmaradásra adta voksát. Felidézte: a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) választási programjában szerepelt, hogy a skót kormány fenntartja az újabb függetlenségi népszavazás jogát, ha Skóciát arra kényszerítik, hogy akarata ellenére távozzon az EU-ból. Ez a helyzet most előállt, ezért ismét napirendre került a függetlenségi népszavazás – mondta a skót kormányfő.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. EPA/MATT FROST

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. EPA/MATT FROST

Hozzátette: ha a skót parlament úgy dönt, hogy az újabb függetlenségi referendum a skót EU-tagság megőrzésének legjobb vagy egyetlen lehetséges módja, akkor e népszavazást a brit kilépés feltételeiről tartandó tárgyalások két évben meghatározott időtartama alatt meg kell tartani. Skóciában 2014-ben már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek.

 

Skócia az európaiaké

Nicola Sturgeon pénteki nyilatkozatában kijelentette: minden lehetséges módon érvényt kíván szerezni a skót nép által az EU-népszavazáson kifejezésre juttatott akaratnak, és ennek jegyében arra törekszik, hogy biztosítsa Skócia további tagságát az Európai Unióban és az EU egységes belső piacán.
A skót kormány a lehető leghamarabb közvetlen tárgyalásokat kíván kezdeni az Európai Unió intézményeivel, az Európai Tanács elnökével és az EU tagországaival – mondta a skót kormányfő.

Hozzátette: a hétvégén személyesen veszi fel a kapcsolatot az összes EU-tagállam vezetőivel, akiknek egyértelművé akarja tenni, hogy Skócia a további EU-tagságra szavazott. Nicola Sturgeon közölte: a skót EU-tagság fenntartásának minden lehetséges módjáról tárgyalni kíván az uniós partnerekkel.

Belépési procedúra lesz?

Az EU mindazonáltal már az első skóciai függetlenségi népszavazás előtt egyértelművé tette, hogy a függetlenség elnyerése esetén sem lenne garantált Skócia felvétele önálló országként az unióba.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság akkori elnöke a 2014-es skót referendum előestéjén a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: Skóciának új csatlakozási kérelmet kellene benyújtania, és ezt az összes többi tagállamnak egyhangúlag jóvá kellene hagynia. Barroso annak idején erőteljes kétségeinek adott hangot e jóváhagyás esélyeivel kapcsolatban, kevéssé burkolt utalásokat téve arra, hogy a saját szeparatista mozgalmaikkal küszködő EU-tagállamok nemigen látnának szívesen egy olyan új tagországot, amelyik egy másik országból vált ki.

Mozgolódnak az írek is

Pénteken a Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje is népszavazást helyezett kilátásba “az ír sziget egyesítéséről”, arra hivatkozva, hogy Észak-Írország lakosságának többsége is az EU-tagságra szavazott.