Elolvasták az Antiküthérai szerkezet útmutatóját

A most megfejtett ógörög leírás szerint az Antiküthérai szerkezet ma már hiányzó számlapján egykor a bolygókat jelző mutatók mozogtak.

Régóta tudni lehetett, hogy az 1902-ben Antiküthéra szigete mellett talált ókori szerkezetre feliratok sorát gravírozták.

A több mint 2000 írásjel és szimbólum szabad szemmel szinte láthatatlan; ezeket csak a korszerű képalkotó berendezések, mint a háromdimenziós röntgentomográf segítségével kezdhették megfejteni.

„Korábban már láttunk különálló szavakat, de sok volt a zavaró tényező és hiányzó betű a szövegben” – magyarázza a feliratokkal kapcsolatos legújabb kutatást vezető Alexander Jones, a New York Egyetem történész professzora.

Ma már el tudjuk olvasni az ógörög szöveget, meg tudjuk mondani, mit üzentek az egykori felhasználóknak – tette hozzá.

Az amerikai kutató szerint a hátsó fedőlapon egy használati útmutató volt, mely a szerkezet minden funkcióját felsorolta.

Az Antiküthérai szerkezet darabjai (Fotó: REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Az Antiküthérai szerkezet darabjai (Fotó: REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Ebből az is kiderül, hogy a ma már hiányzó előlap az akkor ismert bolygók útját mutatta a görög zodiákus csillagjegyei között.

A mozgó mutatókon apró gömbök jelképezhették a Marsot, Jupitert és Szaturnuszt.

Korábban is feltételezték, hogy volt ilyen számlap az „ókori számítógépen”, de a most megfejtett felirat az első valódi bizonyítéka ennek.

Az elrendezés geocentrikus világképet tükrözött, bár korábban úgy vélték, hogy a szerkezet heliocentrikus szellemben készült.

A rendkívüli leletet 40 méter mélységben, szivacshalászok találták meg a tengerben, egy az időszámításunk szerinti 1. században elsüllyedt római hajóroncsban.

Régészek azóta többször visszatértek a helyszínre, de a mérnöki műalkotásnak eddig több darabja nem került elő.

Alexander Jones szerint ismeretterjesztő céllal készülhetett a gép, ami megmutatta, hogy az idő múlásával miként mozognak a bolygók, követik egymás a holdfogyatkozások.

„A kezelője talán ismerte a működési elvét, de a nézők számára egy rejtélyes zárt doboz lehetett” – fogalmazott a történész professzor.

A nagyjából cipős doboz méretű, bonyolult szerkezet 40 darab bronz fogaskerékből és tárcsából áll, mely a Hold fázisait is mutatta. Több működő rekonstrukciója is készült.