Olasz EU-államtitkár: a Brexit győzelme az ismeretlenbe vezetné Európát

Nagy Britanniának az Európai Unióból történő kilépése ismeretlen területre vezet, de a népszavazás eredményétől függetlenül az EU-t csakis úgy lehet megmenteni, ha megváltoztatjuk - jelentette ki Sandro Gozi, az olasz kormány EU-államtitkára a La Repubblica című olasz balközép napilap honlapján közölt videonyilatkozatban csütörtökön.

Sandro Gozi hangsúlyozta: ha Nagy Britannia kilép az EU-ból, teljesen “elszigeteli” magát, és ennek következményeit elsősorban az európai pénzügyi és munkaerőpiac érzi majd meg.

Sandro Gozi az athéni Eleonas menekülttáborban. MTI/EPA Fotó

Hozzátette, akármilyen eredmény is születik azonban, a brit népszavazás máris meggyengítette a status quót, és az eddig működő európai politikai rendszer megkérdőjelezése “pusztuláshoz vezetheti” Európát.

Mostantól kezdve “azon kell dolgoznunk, hogy Európa megváltozzon, és politikája erősebb legyen”- jelentette ki a római kormány EU-államtitkára. Megjegyezte, hogy a nemzetállamokkal ellentétben az EU-nak olyan területeken kell erősebb politikát felmutatnia, mint a “mindenkinek garantált biztonság, a migráció és a fiatalok jövőteremtése”.

Az euroszkeptikus 5 Csillag Mozgalom (M5S) olasz ellenzéki párt közleményben hangsúlyozta, a brit népszavazás bizonyítja, hogy egyetlen kormánynak sem kell félnie saját népe akaratának meghallgatásától. Ugyanakkor az M5S-t alapító Beppe Grillo korábbi kommentárja szerint a civil mozgalomból lett párt nem támogatja az EU-ból való kilépést annak ellenére sem, hogy Nigel Farrage, a brit Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője politikai szövetségesének tekinti magát.