Inkább öngyilkos lesz a humanoid robot , de ismét szökik a gyárból

Megint felfigyelhetett a világ a Promobot öntanuló, intelligens robotjára, aki (ami) újra meglépett a gyárból. Talán nem volt kedve tanulni.

Mint egy hete beszámoltunk róla, a Promobot IR77-es robot egy véletlenül nyitva hagyott kapun keresztül szökött meg a tesztüzemből. Az oroszországi Permben történt az eset, s a robot 45 percet kószált a városban, majd elakadva forgalmi dugót képezett, s a rendőrség szállította el az útból.

Úgy tűnik, a robot csakugyan öntanuló, mert mondhatni ráérezhetett a önállóság ízére: miután visszavitték, ismét olajra lépett a high-tech laboratóriumból.

Promobot robot

IR77-nek az a dolga, hogy elsajátítson saját tapasztalatokat. A cég szervezői, idegenvezetői feladatokat kíván rábízni, de a fejlesztői arra nem számítottak, hogy sóvárogni fog a szabadságért. Bár állítólag már kétszer átprogramozták, a robot továbbra is próbál menekülni, ezért a selejtezését tervezik. A Promobot szerint a többi, ugyanezen szériában gyártott robottal nem volt gond.

Oleg Kivokurtsev, a cég társ-alapítója azt nyilatkozta, hogy egyébként is dolgoznak már a V3-as, azaz a harmadik generációs robotjaik létrehozásán.

Állítólag nem ez az első eset, hogy a robot egyfajta öntudatra ébredve, úgymond menekülőre fogta a dolgot: Ausztriában egy Irobot Roomba 760-as takarítórobot „öngyilkosságot követett el”. A házimunkából lehetett elege, mert felmászott a konyhai főzőlapra és elégette magát.

Kapcsolódó tartalom