Megszűnnek a „gyermekotthonoknak nevezett tömegszállások”

A kormány programjának megfelelően 2019 végéig megszűnnek tömegszállás-jellegű gyermekotthonok Magyarországon - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Debrecenben.

Czibere Károly a Kárpát-medencei gyermekvédelmi konferencia megnyitóján elmondta: jelenleg tizenhárom településen működik még összesen tizenöt ilyen nagy intézmény. Az ott élő gyerekek 8-10-12 fős lakóotthonokban történő elhelyezésére 4,2 milliárd forintot biztosít a kormány – tette hozzá.

Közölte, folytatódik a nevelőszülői toborzás, jelenleg a rászoruló gyerekek kétharmada van nevelőszülőknél. Ez év végére – a 2013-ban megfogalmazott elvárásnak megfelelően – a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százaléka nevelőszülőknél lesz elhelyezve – hangsúlyozta az államtitkár.

Tájékoztatása szerint 112 Biztos kezdet gyerekház működik, ezek célja, hogy a hátrányos helyzetű településeken élő családok gyermekeinek olyan szolgáltatásokat biztosítson, amelyek hozzájárulnak későbbi iskolai sikerükhöz.

Júliusban további 50 ház kialakítására írnak ki pályázatot, míg a Tanoda program keretében tavaly júliusban megjelent pályázat eredményeként 162 tanoda működik az országban, de ezek számát is növelni szeretnék.

Battonya, 2014. június 26. Barta Tünde nevelőszülő egy csecsemőt tart a kezében a battonyai SOS Gyermekfalu területén lévő egyik családi ház előtt 2014. június 26-án. Battonyáról 2015 őszén átköltözik a gyermekfalu Orosházára, ahol Magyarországon elsőként létesül új, a XXI. század igényeinek megfelelő integrált gyermekfalu. Mintegy hetven gyermek és nevelőszüleik önálló otthonokban élhetnek majd, a helyi társadalomnak ugyanolyan szereplői lesznek mint a többi család és gyermekeik. Battonyán családmegerősítő programot indítanak ötven hátrányos helyzetű családnak.  MTI Fotó: Rosta Tibor

Illusztráció – MTI Fotó: Rosta Tibor

A konferencián az államtitkár beszélt arról is, hogy jövőre lesz húszéves a gyermekvédelmi törvény, ami alkalmat ad a számvetésre.

A folyamat során áttekintik, milyen változások mentek végre a gyermekvédelemben, a gyermekjóléti szolgáltatásokban, milyen problémákkal küzdenek a Kárpát-medencében jelenleg is a határon túli szervezetek, és milyen feltételek között lehetséges a kölcsönös tapasztalatátadás – mondta.

Czibere Károly kiemelte a hazai gyermekjóléti rendszer átalakítását, amelynek során elválasztották egymástól a hatósági és a szolgáltatói tevékenységet, így helyben több figyelmet tudnak fordítani a szakemberek a családokra.

A jogszabályok minden eszközt megadnak a gyermekjóléti szolgálatnak, a gyámügynek ahhoz, hogy “lépjenek, s a gyerekek érdekében az ajtót is rátörjék azokra, akik nem működnek együtt” – közölte a Gyöngyösön halálra éheztetett kislány esete kapcsán Czibere Károly, s kiemelte: ehhez a beavatkozáshoz nem kell a rendőrségre várni, a jogszabályi környezet kellő felhatalmazást ad a cselekvésre.

Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízott jó döntésnek nevezte, hogy az állam a saját kezébe vette a gyermekgondozói hálózatot, és vállalja a felelősséget a működtetéséért. Ugyanakkor – Czibere Károlyhoz hasonlóan – ő is szorgalmazta a gyermekgondozás, a nevelőszülői hivatás társadalmi elismertségének, megbecsülésének a növelését.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere elmondta: a város évi 460 millió forintot fordít a szociális intézményhálózatának működtetésére, az Új főnix-terv keretében pedig 500 millió forintot különítettek el a család- és gyermekvédelmi központ új székházának felépítésére.

A háromnapos Kárpát-medencei gyermekvédelmi konferencián a hazai szakemberek előadásai mellett bemutatkoznak erdélyi, vajdasági, felvidéki és kárpátaljai gyermekvédelmi szolgálatok, közösségek is.