Életpályamodellt és tisztességes bért követelnek az önkormányzatoknál

Életpályamodellt és tisztességes bért követel az önkormányzati alkalmazottaknak is a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). Boros Péterné, a szervezet elnöke az általuk meghirdetett szerdai kétórás sztrájk után az MTI-nek úgy nyilatkozott: azt szeretnék, ha a kormány tudomásul venné a szakma egységes követelését.

Az MKKSZ elnöke június 8-án tartott tájékoztatóján azt jelezte, hogy a szerdai munkabeszüntetéshez a polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetek közül mintegy száz csatlakozott.

Boros Péterné az akció után az MTI-nek elmondta: a sztrájktörvény 50 százalékos támogatottságot ír elő, ehhez képest a szerdai kétórás akcióban a csatlakozó önkormányzatoknál csaknem száz százalékos volt a támogatottság. Hozzátette: az elmúlt két hétben 18 új alapszervezetük alakult.

Felidézte: tavaly még arra számítottak, hogy az önkormányzati alkalmazottaknak is kidolgoznak egy egységes életpályamodellt, ezt viszont a kormány tavaly december 23-án visszavonta.


Köztisztviselők és közszolgálati dolgozók léptek sztrájkba

Ezzel együtt a járási hivatali dolgozók 30 százalékos béremelésének következtében egyre többen mentek át dolgozni az önkormányzatoktól a járási hivatalokba. Az önkormányzatok egyre nehezebben találnak pénzügyest, pályázati, építéshatósági szakembert – sorolt Boros Péterné, megjegyezve: bruttó 160 ezer forintos fizetésért nem lehet építésmérnököt találni Magyarországon.

Emiatt az önkormányzatoknál ellehetetlenülhet az ügyfelek kiszolgálása – emelte ki az MKKSZ elnöke.

Boros Péternél azt mondta: el szeretnék érni, hogy kormány tárgyaljon velük.

Mint kifejtette: az önkormányzati érdekszövetségekkel elkészítették szakmai koncepciójukat, egy törvénytervezetet a közszolgálati életpályáról a hozzárendelt bértáblázattal, amely a követelésüknek megfelelő béremelést is tartalmazza. Ezt az önkormányzati érdekszövetségekkel közösen szeretnék a kormány elé terjeszteni.

Boros Péterné hozzátette: ha ez nem sikerül, a kormány ismét “kijelöli utunkat”. Ez esetben egész napos sztrájkot hirdetnek – mondta az MKKSZ elnöke, megjegyezve: azt szeretnék, ha a kormány látná, ez nem csak egy “szakszervezeti vezető hőbörgése”, hanem a szakma egységes követelése.