Felmentették Juhász Ferencet és Fapál Lászlót

Jogerősen felmentette Juhász Ferencet és Fapál Lászlót a hűtlen kezelés vádja alól a táblabíróság.

A vád szerint Juhász Ferenc – miniszterként – 2006 júniusában megszegte a vagyonkezelési szabályokat, amikor engedélyezte, hogy Fapál László megvegye a neki 2005 májusában határozatlan idejű bérleti szerződéssel juttatott lakást, a volt államtitkár pedig felbujtóként vett részt a jogosulatlan lakásvásárlásban.

Fapál László 1985-től 2006. március 31-éig katona volt, 2004 decemberétől pedig – szolgálati viszonyának fenntartása mellett, rendelkezési állományban – a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkáraként dolgozott, 2006 áprilisában ment nyugdíjba.

A miniszter kötelezettségszegése abban állt az ügyészség szerint, hogy Fapál László katona és állami vezető volt, így nem lehetett volna a HM-rendelet alapján lakáshoz juttatni, csak az állami vezetőkre vonatkozó kormányrendelet alapján. (Ha a kormányrendelet szerint kapott volna lakást, azt nem vehette volna meg, államtitkári tisztségének megszűnése után vissza kellett volna adnia).

Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter (balra) és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkára (j) az ellenük jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával folyó büntetőper ítélethirdetése végén a Fővárosi Ítélőtáblán 2016. június 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A vád szerint Fapál László azzal követte el a hűtlen kezelésre felbujtást, hogy 2006 májusában kérelmet írt a miniszterhez arra vonatkozóan, hogy jelölje ki elidegenítésre a lakást.

A perben első fokon 2014 februárjában bűncselekmény hiányában felmentették a vádlottakat, a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék ugyanakkor 2015 novemberében bűnösnek mondta ki és felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta őket.

A Fővárosi Ítélőtábla hétfőn – egyetértve az ügyben első fokon született ítélettel – bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat.

A táblabíróság kimondta: a lakáskiutalás Fapál Lászlónak törvényes volt, Fapál László lakáshoz jutása a jogszabályoknak megfelelően történt, a miniszternek joga volt elidegenítésre kijelölni a lakást, mivel azt vagyon- és lakásgazdálkodási érdekek támasztották alá.

Az eltérő első- és másodfokú ítélettel összefüggésben a bíró kifejtette: a Fővárosi Törvényszék nem állapított meg eltérő tényeket, hanem az első fokon megállapított tényállásból vont le a táblabíróság szerint téves következtetéseket.

Hrabovszki Zoltán bíró kihirdeti az ítéletet Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkára az ellenük jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával folyó büntetőper ítélethirdetésén a Fővárosi Ítélőtáblán 2016. június 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A harmadfokú bíróság megerősítette: Fapál László szolgálati jogviszonya végig fennállt, amíg államtitkár volt, és bár nem hordhatta az egyenruháját és a fizetését sem katonaként, hanem köztisztviselőként kapta, egyebekben mindazon jog megillette, amely a katonákat.

Semmi nem zárta ki tehát, hogy a szolgálati jogviszonya alapján jusson lakáshoz és nyugállományú katonaként azt megvásárolhassa.

A bíróság indoklásában arra is kitért, hogy Fapál László “jobb lakáshoz jutása” nem vagyon elleni bűncselekmény, hanem az akkor hatályos jogszabályok alapján hivatali visszaélés, jogtalan előnyszerzés megállapíthatóságát vethetné fel Juhász Ferenc esetében, azonban ezeknek a bűncselekményeknek az akkori szabályok alapján három év volt az elévülési idejük, így erre már a nyomozás sem terjedhetett ki.

Juhász Ferenc a jogerős ítéletet követően újságíróknak azt mondta: “hat éve zajlik egy koncepciós eljárás, hat éve hurcolnak bennünket a sokadik bírói fórum elé és immáron jogerősen bebizonyosodott mindaz, amit kezdettől fogva állítottunk, hogy jogszerűen, szabályszerűen jártunk el és bűncselekményt nem követtünk el”.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A volt miniszter hozzátette: a hat év alatt sikerült két családot tönkretenni.

“Vádolom Polt Pétert és Orbán Viktort, hogy a büntetőjogi eszközöket használták a politikai riválisokkal szemben, vádolom azt az eljárást, ami egyébként azt eredményezhette, hogy tizenvalahány bírói fórum után jutottunk oda, hogy végleges elégtételt kaphassunk” – fogalmazott.

Az egykori tárcavezető azt is előrevetítette, ügyvédjével meg fogják keresni annak a módját, hogy elégtételt kaphassanak. “Azért a sok mocsadék állításért, amelyet Budai Gyulától kezdve az ebben részt vevők velünk szemben alkalmaztak” – tette hozzá.

Fapál László az ítéletet követően azt mondta: erre az ítéletre számított, számára a legfontosabb üzenete a döntésnek az, hogy “a mai Magyarországon még mindig van bírósági korrekció”, “az igazságszolgáltatás még működik”.

A volt közigazgatási államtitkár nyilvánvalóan jogellenesnek és törvénytelennek nevezte a másodfokú, őt és Juhász Ferencet elmarasztaló döntést, amelyet a harmadfokon eljáró táblabíróság megváltoztatott.