Sziasztok, apák!

Megnőtt az elvárás a magyar férfiak irányában arra vonatkozóan, hogy még többet dolgozzanak, holott a szakemberek szerint apaként otthon sokkal nagyobb szerepet kellene vállalniuk a gyermeknevelésben vagy a háztartásban. Vasárnap apák napját ünnepel a világ.

Az Egyesült Államokban kezdeményezték először az apák megünneplését a század elején. 1908 júniusában tisztelegtek először az apák előtt. 1972-ben Nixon amerikai elnök kezdeményezésére törvénybe iktatták ennek megünneplését. Ma már a világ számos helyén minden év júniusának harmadik vasárnapján köszöntik a gyermekek édesapjukat.

A kettős szerep jellemző a magyar apákra: egyrészt apaként otthon sokkal nagyobb szerepet kellene vállalniuk a gyermeknevelésben vagy a háztartásban, másrészt, főleg a fiatal apáknak munkával telik minden napja.

Ráadásul egyes felmérések szerint ez utóbbi elvárás a 2008-as krízis óta nőtt Magyarországon a férfiak irányában. A fiatal generációban ugyanakkor már sokkal nagyobb igény a családbarát munkahely iránt - mondta el Léder László pszichológus, az Apafüzet társszerzője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Fel kellene ismerni, hogy az apának ugyanakkora szerepe van a gyermek nevelésében, mint az édesanyának – hangsúlyozta a szakember.

A közbeszédben gyakran apa-fiú kapcsolatokra koncentrálnak, holott az apa-fiú és apa-lány kapcsolat ugyanolyan rangú.

MTI Fotó: Varga György

Jó kapcsolat, jobb esélyek

Azoknak a lányoknak, akiknek jó a kapcsolatuk az édesapjukkal, mindenféle esélyük jobb az életben, mint azoknak, akinek nem megfelelő ez a kapcsolat – magyarázta a szakember.

Az apa-fiú kapcsolatokra utaló kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy egy apának egyáltalán nem kell macsónak lennie, és „vad férfiprogramokba” belevonnia a fiát. Ha az apa szereti a fiát, abból a gyermekből egészséges férfi lesz – húzta alá a pszichológus.

Hozzátette, hogy habár nagyon anya-gyermek centrikusak a családmodelljeink, a passzív, kívülálló apaszerep nem felel meg a valóságnakposzt, és már a családtervezésben is sokszor nagy szerepe van az apának.

A kutatások szerint az elvált szülők esetében is nagyon fontos, hogy milyen a kapcsolata az apával a gyermeknek – magyarázta Léder László.

 

Szarka Miklós családterapeuta a műsorban arról beszélt, hogy mi történik, ha egy családban az apa részben, vagy teljesen hiányzik: a férj-feleség kapcsolatban az ún. szerepfeszültségek jelensége – amely az apa-anya kapcsolatban, vagy a válások, különélések, a válást megelőző krízis időszakban, vagy az alatt, majd után jellemző – súlyos férfi-nő önértelmezési zavarhoz vezet.

A családterapeuta úgy véli, fontos, hogy az apát minden helyzetben úgy lássa a gyermek, hogy érzelemgazdagon teszi azt, amit ő tesz, legyen szó akár munkáról, fűnyírásról, tanulásról, olvasásról. Hiszen a fiúgyermek számára elengedhetetlen a hiteles apa, ebből rakja össze a saját férfimintáját, ezáltal válik maga is férfivé – húzta alá.

A gyermek számára fontos a hiteles szülői kapcsolat, mint minta: hiszen az érzelem- és ingergazdag édesanya-édesapa, férj-feleség kapcsolatból veszi át a kapcsolati mintákat, amely alapján maga is kapcsolatban tud viselkedni – mondta Szakra Miklós.