Az Antarktrisz felett is csúcsra jár a CO2

A déli sarkvidéket is elérte a 400 ppm feletti szén-dioxid koncentráció.

A napokban jött a bejelentés, miszerint a referenciapontként szolgáló Hawaii Mauna Loa vulkán tetején várhatóan 400 ppm feletti szén-dioxidot mérnek majd egész évben.

A légkörben kavargó szén-dioxid koncentrációja először mindig az északi féltekén emelkedik meg, majd innen áramlik a déli vidékekre.

Antarktisz, 2015. december 29. A 2015. december 29-én elérhetővé vált képen tudósok a Föld felületére lejutó közvetlen napsugárzás erősségét mérik a Déli-sarkon az Union gleccsernél lévő tábor környékén 2015. november 18-án. Az Antarktisz felett kialakult ózonréteg vastagságát és a légkörben felhalmozódott, ózont károsító anyagok koncentrációját folyamatosan mérik.(MTI/EPA/Felipe Trueba)

Vadregényes légköri mérés az Antarktiszon. Illusztráció.(MTI/EPA/Felipe Trueba)

Ezért is figyelemre méltó, hogy már az Antarktiszról is 400 ppm feletti CO2-koncnetrációt jelentettek.

Az emberi történelem során sosem volt még ennyi szén-dioxid a déli sark levegőjében – közölte az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA).

Kutatások szerint az iparosodás előtti időkben 280 és 300 ppm között mozgott a CO2-koncentráció, majd a fosszilis energiahordozók égetésével gyors emelkedésnek indult.

A maihoz hasonló 400 ppm-es szintet legutóbb 4 millió évvel ezelőtt érte el.

A NASA műholdképek alapján egy nagy felbontású videóanimációt is készített a szén-dioxid éves útjáról a Föld légkörében.

A bő 3 perces videón a gáz áramlása mellett a koncentrációk változása is jól megfigyelhető.