Élve szeretik a cápákat a Karib-tengeren

A Kajmán-szigeteket és a Szent Márton-szigetet övező vizek csaknem 120 ezer négyzetkilométernyi területén tiltották be a kereskedelmi célú cápahalászatot.

A népszerű búvárparadicsomok képviselői a Szent Márton-sziget holland részén megrendezett háromnapos találkozón jelentették be: új cáparezervátumokat alapítottak.

A veszélyeztetett tengeri ragadozók védelmét szolgáló zónák kialakítását a Pew jótékonysági alapítvány, valamint Richard Branson környezetvédő brit milliárdos is segítette.

A philadelphiai székhelyű szervezet 2009 óta segíti a cáparezervátumok létrehozását világszerte. A két új karibi övezettel együtt immár 14 ilyen védett terület létezik, ezek fele a Karib-térségben.

Luke Warwick, a Pew globális cápavédelmi kampányának vezetője szerint a cápák kulcsszerepet játszanak a tengeri ökoszisztémák fenntartásában.

Nagy fehér cápa (Fotó: AFP)

Nagy fehér cápa (Fotó: AFP)

Hangsúlyozta: kifogni ezeket a csúcsragadozókat uszonyukért, a májukból nyerhető olajért, a porcukért és egyéb részeikért komolyan befolyásolja “a kereskedelmi szempontból jelentősebb halfajok életét és a tengeri környezet egészének egészségét”.

Warwick szerint ezek a lassan fejlődő teremtmények korántsem azok az emberre veszélyes gyilkológépek, amelyeknek néhány mozifilmben lefestik őket.

A cápák kis veszélyt jelentenek az emberre, ugyanakkor vonzzák a búvárturistákat azokra a területekre, ahol még nagy számban előfordulnak.

Évente nagyjából 100 millió cápát ölnek meg világszerte. Az alapítvány szerint megfelelő intézkedés hiányában néhány fajuk eltűnhet a Föld színéről a következő évtizedekben.