5 dolog, amit jó tudni a mobilról – nem csak kezdőknek

Akad sok egyszerű, könnyen alkalmazható szolgáltatás, ami hasznos lehet még a kütyükre kevésbé fogékonyaknak is. Ezek közül válogattunk.

Hol is hallottam ezt a dalt?

Sokszor feltesszük bosszankodva ezt a kérdést. Akár Androidot, iOS-t, vagy Windows Phone-t használ valaki, több okostelefonos szolgáltatás áll rendelkezésre, amelyik egy ismerős – mondjuk éppen a rádióban játszott – dallamot másodpercek alatt képes felismerni.

Kedvencünk, az ingyenes Shazam http://www.shazam.com/ , mintegy 5 másodperc alatt képes sok terabájtnyi zene közül beazonosítani a dalt. Még offline is működik, azzal a módszerrel, hogy mikor online tud kapcsolódni, akkor keresi meg az azonosítandó zenét.

Ha zaklatja valaki

Minden telefonban fellelhető, többnyire a Hívásbeállítások menüpont környékén a Blokkolás opció. Adódhat élethelyzet, amelyben kifejezetten jól jöhet.

Pulzusmérő

Számos ingyen letölthető kardiográf áll rendelkezésre, amely a kamera és a vaku letakarásával tud – többnyire az ujjunkon – pulzusszámot mérni. Az adatokat természetesen el lehet menteni, s több személyre is létre lehet hozni profilokat.

Saját tolmács

A Google Fordító ugrásra készen várja Androidon, iOS-en, vagy Windows Phone-on, hogy akár kamera képén látható, akár beírt szöveget, az érintőképernyőn ujjal rajzolt kézírást, vagy mikrofonba mondottakat azonnal fordítson. Utazás előtt célszerű wifin letölteni offline használatra a nyelvi fájlokat, mert külföldön még a csökkenő roaming költségek mellett is túl drága mulatság lehet a használata.

Szkenner a zsebben

Másodpercek alatt bármilyen nyomtatványról, papírról digitális formátumba alakítható, azaz képként vagy pdf-ként menthető egy dokumentum például a Genius Scan vagy a CamScanner segítségével. Mindkét alkalmazásnak letölthető az ingyenes változata is.