Külföldre viszik a magyar gyerekeket

Egy év alatt több mint negyedével nőtt a külföldi családok által örökbe fogadott magyar gyermekek száma; a titkos örökbefogadások során tavaly már minden harmadik gyerek került külföldre - írja a Magyar Nemzet.

Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke a lapnak azt mondta, a jelenség oka az, hogy Magyarországon mindenki csecsemőt szeretne örökbe fogadni. A magyar családoknak nem kellenek a már iskolába járók, különösen a romák és a fogyatékkal élő gyermekek, külföldön azonban őket is várják.

A kép illusztráció. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A kép illusztráció. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A legtöbb gyerek Olaszországba kerül, az ottani családok ugyanis szívesen fogadják a fogyatékossággal élő és a roma gyerekeket is, utóbbiak ott a bőrszínükkel kevésbé “lógnak ki a sorból” – mondta az egyesület elnöke.

Kitért arra is, hogy a külföldi örökbefogadások nagy száma ellenére nem csökkennek Magyarországon a várólisták, a csecsemőkre továbbra is éveket kell várni.

A kormányzati portálon szereplő statisztika szerint tavaly a titkos örökbefogadások során összesen 507 gyereknek sikerült családot találni, közülük 165-en külföldre kerültek.