Orbán és Demján a takarékszövetkezetekről egyeztetett

Megerősítette a a kormányfő sajtófőnöke azokat a sajtóhíreket, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Demján Sándorral, a takarékszövetkezeti szövetség elnökével tárgyalt. Demján Sándor május végén a miniszterelnöknek küldött levelében azt írta, hogy a takarékszövetkezeti integráció célja a szövetkezeti szektor eredményének és vagyonának növelése volt, az eddigi események azonban ennek ellenkezőjét támasztják alá.

Demján Sándorral, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökével tárgyalt hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-nek.

A megbeszélés – mely nagyjából egyórás volt – a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában zajlott. Havasi Bertalan az egyeztetés tartalmáról nem mondott részleteket, annyit közölt, hogy a takarékszövetkezetekről volt szó.

Archív – Demján Sándor MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Demján Sándor május végén a miniszterelnöknek küldött levelében azt írta, hogy a takarékszövetkezeti integráció célja a szövetkezeti szektor eredményének és vagyonának növelése volt, az eddigi események azonban ennek ellenkezőjét támasztják alá, ezért a célok teljesülését meg kell vizsgálni. Válaszában a kormányfő kijelentette, hogy sikeresnek ítéli és lezártnak tekinti a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, “kétes ügyletektől való megszabadítását” és feltőkésítését, ugyanakkor elfogadja Demján Sándor véleményét, hogy a takarékszövetkezeti rendszer nem működhet megfelelő felügyelet nélkül.

Orbán Viktor miniszterelnök MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Június 7-én az Országgyűlés arról döntött, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankfelügyeleti ellenőrzése alá helyezi a teljes takarékszövetkezeti rendszert.