A legtöbb gyerek chatel, játszik vagy kábítószerre keres a neten

A Kaspersky legújabb kutatása szerint a gyerekek legtöbb online idejüket közösségi oldalakon, emailezéssel vagy chateléssel töltik. Második helyen a játékportálok szerepelnek, amelyet az alkohollal és drogokkal kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalak követnek.

A biztonsági cég egy éves kutatásában azt vizsgálta, hogy Szülői Felügyelet megoldását alkalmazó számítógépeken hányszor nyitottak meg vagy kíséreltek meglátogatni potenciálisan káros tartalmú oldalakat, amelyek a 14 előre beállított kategóriába tartoznak (lásd alul keretes anyagunkat). Az eredmények kimutatták, hogy a Szülői Felügyeletnek köszönhetően a gyerekek visszavettek számítógépes aktivitásukból, ám ez csupán annak köszönhető, hogy a legtöbb fiatal mobileszközére korlátozza internetes tevékenységét.

Képünk illusztráció (Fotó: Reuters/Mike Blake)

Képünk illusztráció (Fotó: Reuters/Mike Blake)

 

A közösségi hálók és chatoldalak legnagyobb népszerűségnek a mexikói (86 százalék), orosz, brazil és olasz (valamivel több mint 70 százalék) gyerekek körében örvendenek, míg legkevésbé a kínai (30 százalék), német (31 százalék) és angol (32 százalék) fiatalok aktívak ezeken az oldalakon. Annál felkapottabbak ezekben az országokban a számítógépes játékok, ahol az angol (28 százalék), német (26 százalék) és ausztrál (21 százalél) tizenévesek vezetnek, míg legkevésbé Mexikóban (4 százalék), Olaszországban (6 százalék) és Japánban (7 százalék) keresettek ezek a tartalmak.

Videónézésben, zenehallgatásban és szoftverletöltésben a japán gyerekek verhetetlenek (az összes Szülői Felügyelettől származó értesítés 12 százaléka), és ugyanúgy az online vásárlásban is az élen járnak (17 százalék) a kínai tizenévesekkel együtt (20 százalék). Németországban és az Egyesült Királyságban az alkohollal, dohánnyal és kábítószerrel kapcsolatos oldalak vezetnek (23 és 25 százalékkal), míg Kínában és Japánban a felnőtt tartalmak keltik a legnagyobb érdeklődést (23 és 5 százalék). Ez a kategória egyébként az angol és amerikai fiataloknál a legnépszerűtlenebb (kevesebb mint 1 százalék).

A Szülői felügyelet funkcióval a szülők biztosíthatják, hogy gyermekeik védve legyenek az online fenyegetésekkel szemben.

A Szülői felügyelet modullal a következő weboldal kategóriák blokkolhatók: Felnőtt tartalom; Alkohol, dohány és kábítószer; Számítógépes játékok; E-kereskedelem; Explicit nyelvezet; Szerencsejáték, lottó, nyereményjáték; HTTP átirányítás; Online kommunikációs eszközök; Munkakeresés; Hírek; Vallások és vallási szervezetek; Szoftver, audio és videó; Erőszak; Fegyverek, robbanószerek és pirotechnika.