Jönnek a 30 perces tanórák

A tervek szerint harmincperces tanórák lesznek az általános iskola első és második osztályaiban a jövőben - írja a Magyar Idők.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a lapnak elmondta: a szaktárca álláspontja szerint nincs szükség a 45 perces órákra, mert az óvoda utáni első két iskolai évben fontos, hogy a kisdiákok ne legyenek túlzott mértékben leterheltek.

Ha lerövidülnek a tanórák, a pedagógus szabadon dönthet majd arról, mit csinál a gyermekekkel a fennmaradó időben. A fennmaradó időben például kiviheti őket játszani – mondta az államtitkár.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.  MTI Fotó: Balogh Zoltán

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Emlékeztetett: a jövő év végére elkészül az új Nemzeti alaptanterv (Nat), amelynek alapján jelentősen csökken a kötelező óraszám, és a szaktárca javaslatai közt szerepel, hogy nagyobb szülői beleszólást biztosítsanak a választható tantárgyak körének meghatározásába.

Szólt arról is, hogy az iskolaigazgatók a munkáltatói jogkörökből többet visszakapnak és keretgazdálkodási joggal is rendelkeznek majd. Ugyancsak az iskolaigazgatókat erősíti, hogy a pedagógusbér-emelés utolsó, jövő évi üteménél ők dönthetnek majd arról, miként osszák szét az összeget a tantestületben – tette hozzá.

Az államtitkár szerint az 58 tankerület létrehozásával a döntéshozatal közelebb kerül az iskolákhoz, a továbbiakban a tankerületi vezető és az iskolaigazgató mindenről együtt dönt.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke úgy vélte, az új tankerületi rendszer sokkal nagyobb lehetőséget biztosít majd az iskolák feladatainak megbízhatóbb ellátására, és kiszámíthatóbb intézményi munkát tesz lehetővé.

Pozitív változásnak nevezte, hogy a jövőben az intézményvezetőknek érdemi beleszólása lesz a pedagógusok alkalmazásába és felmentésébe, hogy a tanárok 22-26 óra közti munkaidejébe beleszámít az osztályfőnöki és a munkaközösségi munka és hogy nem kell majd év közben elküldeni a nyugdíjkorhatárt betöltött tanárokat.