Orbán Balázs: nem jó az ütemezés

Az unió legális mederbe terelné a migrációt. A Migrációkutató Intézet főigazgatója minden olyan elképzelés jónak tart, amely a reguláris csatornákat igyekszik jutalmazni. Az ütemezés azonban nem jó.

Az Európai Unió kék kártyát adna azoknak a migránsoknak, akik beszélik a nyelvet, szakképzettek, illetve akik életveszélyben vannak, így legálisan érkezhetnének az Unióba.

A mostani jogrendszer nem hogy csillapítaná, inkább katalizálja a migrációs mozgásokat, jutalmazza az irreguláris mozgást, fogalmazott Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: minden olyan elképzelés alapvetően jó lenne, amely a reguláris csatornákat igyekszik jutalmazni. Az ütemezés azonban nem jó, hiszen a jelenlegi helyzet úgy néz ki, mintha valaki egy tűzesetnél nem az oltással foglalkozna, hanem a tűzesetek megelőzésére próbálná felhívni a figyelmet.

Az Unió azt is tervezi, hogy kilenc afrikai országgal megállapodást kötne, amelynek az lenne a célja, hogy visszafogják a menekülteket.

A kibocsátó országok érdekeltek a migrációban

Orbán Balázs szerint a kibocsátó államok – különösen az afrikai országok – kifejezetten érdekeltek abban, hogy a lakosság egy része máshol próbáljon szerencsét, ezzel is csökkentve a túlnépesedést, és a hazaküldött jövedelmekkel segítse a gazdasági teljesítményt. Orbán Balázs úgy véli, az ilyen megállapodások szükségesek, de nem elegendők, ugyanis a kialakult migrációs spirál az érintettek közül senkinek nem jó – sem a kibocsátó, sem a fogadó országoknak, sem pedig a migránsoknak.

Ahogy Orbán Viktor fogalmazott, az európai vezetők egy része és a lakosság véleménye között egyre nagyobb a különbség. A Migrációkutató Intézet főigazgatója szerint óriási feszültséget teremt a munkavállalás kérdése, és a Németországban már többször felvetődött menekült-minimálbér esetleges bevezetése is.

Az európai politika álszent a menekültkérdésben

Orbán Balázs úgy véli, az európai politika álszent abban a kérdésben, hogy kik a valódi menekültek, a leginkább sérülékeny csoportokat, vagy a legképzettebbeket, legfiatalabbakat fogadná. Az európai politika elit sokszor humanitárius eszmékbe és ideákba csomagolja a gazdasági és munkaerő-piaci döntéseit.