Varga: hat év megfeszített munkával sikerült konszolidálni a gazdaságot

A nemzetgazdasági miniszter az FT online kiadásában úgy fogalmazott: Magyarország 2008-ban, már Görögország előtt csődhelyzetbe került, és a kormányváltás után, hat év megfeszített munkával sikerült konszolidálni a gazdaságot.

A kiadásban Andrew Byrne tudósító helyzetértékelést közölt a magyar gazdaságról, megszólaltatva Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert is. Varga Mihály a lapnak kiemelte, hogy a GDP-arányos adósságráta a 2010 előtt mért 80 százalék feletti szintről 76 százalék alá csökkent.

FT-cikk a magyar gazdasásgról. Kép: FT/MTVA Újmédia

FT-cikk a magyar gazdasásgról. Kép: FT/MTVA Újmédia

Hozzátette: szükség van a kereslet élénkítésére, és ezt szolgálja a 2017-re szóló költségvetési tervezet az áfa-csökkentésekkel, a közszférabeli fizetések emelésével és a beruházások támogatásával. Varga Mihály szerint a bankszektorral szembeni új hozzáállást jelzi, hogy az idén csökkentek a bankadók, és jövőre tovább mérséklődnek.

Varga: jobbak az adatok a bírálók állításainál

A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság kilátásai jobbak, mint ahogy azt a bírálók állítják.

Az idei első negyedévi GDP-adatokat kedvezőtlen hírnek nevezte. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány fenntartja a 2,5 százalékos idei és a 3,1 százalékos jövő évi növekedésről szóló előrejelzését. A Financial Times mindazonáltal felidézte, hogy a fejlett ipari országok Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) a minap 2,4 százalékról 1,6 százalékra rontotta a magyar gazdaság idei növekedésére adott becslését.

A lap kommentárja szerint egy ilyen ütemű növekedés visszavetné Orbán Viktor miniszterelnök azon igyekezetét, amellyel az “alternatív” gazdasági hozzáállást próbálja igazolni, és azt bemutatni, hogy ezzel is elérhető fenntartható növekedés. A Financial Times értékelése szerint az idei első negyedévi GDP-adatok is már csapást jelentenek a takarékossági szigort elvető, “populista gazdaságpolitikai intézkedéseket” pártoló gazdasági megközelítésre.