Nyílt lapokkal: ennyibe kerül a közmédiának az Eb és az Olimpia

A közmédia tartja magát korábbi stratégiai döntéséhez: minél több magyar otthonába elvinni a világ legjobb és legizgalmasabb sporteseményeit. Ennek megfelelően az MTVA megvásárolta a 2016-os év legjobb sporttartalmait, hogy egyetlen sportszerető magyar se maradjon le az EB és az Olimpia legjobb pillanatairól. Lássuk a számokat!

Idén nyáron három világeseményen is szurkolhatunk a magyarokért, előbb az Európa Bajnokságot, majd az Olimpiát, illetve a Paralimpiát közvetíti a közmédia.

Az Európa-bajnokság költségszerkezete az alábbiak szerint bontható szét.

Az MTVA-nak a labdarúgó Európa-bajnokság közvetítése előzetes kalkulációk szerint nettó 250 millió forintjába fog kerülni, és az Eb közvetítési joga 4,4 millió euró (mostani árfolyamon számolva nagyságrendileg 1,368 milliárd forint).

A riói olimpia költségei.

A riói olimpia közvetítése az MTVA részére nettó 947 millió forintba kerül. A riói olimpiára az MTVA-tól 54 fő utazik ki, az alábbiak szerint 3 fő fotós, 4 fő újságíró, 3 fő rádió riporter, 19 fő riporter, kommentátor, 2 fő szerkesztő, 20 fő gyártás és technikai és műszaki szakember, illetve 3 egyéb munkatárs.

Az olimpia közvetítési joga 2 millió euró (mostani árfolyamon számolva nagyságrendileg 622 millió forint).

Mindez a költségeken túl azt is jelenti, hogy mind az Európa bajnokságról, mind az Olimpiáról a magyarországi televíziónézők a lehető legrészletesebb és leggyorsabb tájékoztatást kapják majd a közmédián keresztül.