Járványokat állíthat meg egy drónpostázott vérminta

Drónok segítségével szegény országok elhagyott területeiről is tudnának vérmintákat küldeni elemzésre az orvosok. Ezrek, tízezrek élete múlhat rajta.

A 2014-ben Nyugat-Afrikában kirobbant ebolajárvány elején napokba telt, mire az első betegek vérmintái eljutottak a megfelelő laboratóriumokba.

Mire kiderítették, hogy a halálos vírus ütötte fel újra a fejét, már gyorsan terjedt, és több mint 11 ezer ember halálát okozta 2016 év elejéig.

A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem egy magáncéggel szövetkezve most olyan vérminta-szállítási módszert dolgoz ki, amivel a kritikus első pillanatokban lehet majd gyorsabban cselekedni.

„Az idő ilyenkor a legfontosabb. Egy úszó laboratórium életet menthet„ – fogalmazott a program szakmai vezetője, Timothy Amukele, a Johns Hopkins patológusa.

Monrovia, 2015. november 27. Egy libériai ápoló lézeres hőmérővel megméri a testhőmérsékletét egy férfinak egy monroviai kórházban 2015. november 26-án. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO tájékoztatása szerint három új ebolás megbetegedést regisztráltak a nyugat-afrikai országban három hónappal azután, hogy Libériát ebolamentessé nyilvánították a hatóságok. (MTI/EPA/Ahmed Jallanzo)

Lézeres hőmérővel dolgozó ápoló Libériában. (MTI/EPA/Ahmed Jallanzo)

A drónok fejlesztésével foglalkozó Flirtey cég gépeivel június második felében tartják az első teszteket New Jerseyben.

A hatrotoros drónok egy hajóról a szárazföldre visznek majd vérmintákat.

Az éles helyzetben akár halálos vírusokat is tartalmazó fiolákat szakképzett személyzet kezeli, de Timothy Amukele szerint ez a feladat inkább fegyelmet igényel, mint hosszas felkészítést.

A Flirtey vezérigazgatója, Matt Sweeney elmondta: a drónokat nem értékesítik, inkább bérbe adják az adott feladatokra.

A terv szerint a jövőben ha egy tenger felől megközelíthető helyen történik természeti csapás, vagy gyanús megbetegedést jelentenek, az úszó laborokat mozgósítva gyors tesztekkel előzhetik meg a járványokat.