Ismét ebolamentes Libéria

2015 májusa óta negyedik alkalommal fordult elő, hogy az országban nem fordult elő Ebola-fertőzés. 2013 óta majdnem 12 ezer ember halt meg a pusztító járványban.

A bejelentés értelmében 42 nap – a betegség maximális lappangási idejének kétszerese – telt el az országban azóta, hogy az utolsó regisztrált betegnek másodjára is negatív lett az ebolatesztje.

Az Ebola-áldozatok emlékműve Libériában. MTI/EPA Fotó

Libéria először 2015 májusában jelentette be, hogy megszabadult az ebolától, de azóta háromszor is újra felütötte fejét a rendkívül fertőző és gyilkos erejű vírus. Legutóbb olyan nő fertőződött meg, aki előzőleg a szomszédos Guineában járt. A nő két gyermeke is elkapta a betegséget – közölte az ENSZ szakosított szerve.

Tolbert Nyenswah, a libériai ebolajárvánnyal foglalkozó csoport vezetője a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a hatóságok a járvány kitörése óta megsokszorozták a betegség megelőzését célzó erőfeszítéseket. Libériát mostantól további 90 napig fokozott ellenőrzés alatt tartják, mivel a kórokozó még hónapokig elélhet a túlélők testnedveiben. két másik nyugat-afrikai országot, a járvány által szintén sújtott Sierra Leonét március 17-én, Guineát pedig június 1-jén nyilvánította ebolamentes övezetté a WHO.

A Szervezet adatai szerint a 2013-ban kitört nyugat-afrikai ebolajárvány – amely alapvetően Guineán, Sierra Leonén és Libérián söpört végig – mintegy 28 600 embert érintett, és több mint 11 300 halálos áldozatot követelt.