Hosszú és fájdalmas lesz Törökországot újjáépíteni

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és az Iszlám Állam ellen tavaly július óta folytat totális háborút, mintegy hétezren meghaltak, 11 ezer lakóépület, megsemmisült, több százezren hagyták el otthonukat - mondta a szakértő az M1-en.

Hosszú és fájdalmas újjáépítési folyamatnak néznek elébe a törökök – mondta a Törökország-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Egeresi Zoltán felidézte: a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet és az Iszlám Állam ellen tavaly július óta totális háborút folytatnak, amely alapvetően Délkelet-Törökországban zajlik.

A konfliktusban már rengetegen, mintegy hétezren meghaltak, megsemmisült tizenegyezer lakóépület, valamint több százezren hagyták el otthonukat – sorolta, megjegyezve: bizonyos városokat szinte teljesen szétlőttek a harcokban.

A szakértő arról is beszélt, hogy bár a gyakran előforduló merényletek miatt folyamatosan kritizálják a tevékenységüket, a titkosszolgálat és a rendőrség minden tőlük telhetőt megtesznek. Már több száz embert tartóztattak le az ország különböző pontjain, a terroristáknak azonban elég néhányszor sikeres akciót elkövetniük ahhoz, hogy a közvélemény a hatóságok ellen forduljon.

A PKK szervezete nagyon kiterjedt, ezért nem lehetséges néhány hónap alatt felszámolni – hangsúlyozta a Törökország-szakértő.