Úton a homonculus felé

Akár szülők nélküli emberi lényt is „teremthetnek” majd a tudósok, ha sikerrel jár a szintetikus genom program.

Még szinte el sem indult, máris vitákat kavar az Amerikában meghirdetett Human Genome Project-Write (HGP-write), mely egy teljesen mesterséges emberi genom előállítását tűzte ki célul.

A több mint ambiciózus terv résztvevői első lépésként csökkenteni próbálják a nagy génkészletek – mint amilyen az emberé – előállításának óriási költségeit és munkaigényét.

A program keddi bejelentésekor a tudóscsoport hangsúlyozta, hogy a munkával párhuzamosan tisztázni kell a jogi és etikai kérdéseket, valamint el kell indítani a társadalmi vitát.

Sok ellenző vallási érveket hoz fel a terv ellen, mondván a „teremtés Isten kiváltsága”.

Mások amiatt aggódnak, hogy az eredményeket a szuperhatalmak hadseregei fogják felhasználni, akik a technológia segítségével megalkotják a „tökéletes katonát”.

Fotó: Shutterstock

Vajon a jövőben szülők nélkül is teremthetünk embereket? (Fotó: Shutterstock)

A HGP-write vezető azt állítják, nem akarnak a semmiből, szülők nélküli embert teremteni; ennél jóval praktikusabb célokat fogalmaznak meg.

Átültetésre váró súlyos beteg embereken szeretnének segíteni laborban növesztett szervekkel, továbbá olyan génkészleteket szerkeszteni, melyek ellenállnak a rosszindulatú betegségeknek.

A program előzetes egyeztetését a Harvard Egyetemen tartották májusban, a meghívásos, zártkörű találkozót önmagában sok kritika érte.

Elindítói azt szeretnék, ha a projekt már 2016 év végére eredményeket produkálna. A munkához közadakozásból 100 millió dollár áll rendelkezésükre, de további támogatókat is várnak.

A HGP-write tulajdonképpen a 2006-ban lezárt Humán Genom Projekt folytatása.

A HGP 1990-ben indult; 16 éve során feltárták a teljes emberi genomot a bázispárok szintjéig, azonosítva az összes benne található gént.