Milyen gyógyszerszármazékok juthatnak a Balatonba?

A tihanyi limnológiai kutatóintézet szakemberei azt vizsgálják, hogy a tisztított szennyvízzel milyen fajta és mekkora koncentrátumú gyógyszerszármazékok folyhatnak bele a tóba. A női fogamzásgátló tabletták hormontartalmát emelték ki, ami a Balaton vízgyűjtő területén már egyértelműen kimutatható.

Bár a szennyvíz alapos tisztításon megy át Magyarországon, de a jelenleg alkalmazott módszerrel a gyógyszerszármazékokat teljesen nem lehet kivonni belőle.

Jó hír, hogy egyelőre elenyésző az élővizekben megtalálható hormonok mennyisége, de idővel  jelenlétük a Balaton élővilágára és az emberekre is veszélyes lehet.

Pirger Zsolt az intézet szakembere az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, ezeket a gyógyszerhatóanyagokat – például a szteránvázas vegyületeket, amilyenek ezek a fogamzásgátló hormonok is -, körülbelül tíz-harminc százalékos hatékonysággal tudják eltávolítani a szennyvíztisztítók.

Tehát a kibocsátott, tisztított szennyvíz, hetven-kilencven százalékban tartalmazza azokat a biológiailag aktív hormonokat, amelyek normál élettani folyamat útján kiválasztódnak az emberi szervezetből – tette hozzá.

Kék bolygó - gyógyszerszármazékok a Balatonban

Szerencsére van megoldás a problémára. A szakember szerint a szennyvíztisztítási technológiák azok, amiken változtatni kellene és ezen változtatnak is; több irányban kezdődtek meg a kutatások.

És, hogy pontosan milyen arányban van gyógyszerszármazék a Balaton vízgyűjtőjében? Maász Gábor az intézet másik kutatója kifejtette, nagyságrendileg 1:10 nanogram per literes koncentráció-tartományban vannak jelen.

Szavai szerint ez nagyjából a világ átlagos szennyezettségét tükrözi, tehát semmiképpen sem extrém magas szennyezettségről van szó; általában átlagos európai értéket detektálnak.

Kék bolygó - gyógyszerszármazékok a Balatonban

Az is fontos kérdés, hogy a szennyezés miatt idővel felborulhat-e az ökológiai egyensúly.

Pirger Zsolt hozzátette, ha nem figyel oda a világ népessége ezekre a globális problémákra, úgy ez a környezetszennyezés gyakorlatilag felboríthatja az ökológiai egyensúlyt. Szavai szerint a szennyvíztisztítók a tisztított szennyvizüket ezekbe a vízi ökoszisztémákba juttatják vissza

- Hogyha eltűnnek egy adott életközösségből a vízi rovarok, mert mondjuk az ő szaporodásbiológiájukat annyira befolyásolják lokálisan ezek a hormonok, akkor el lehet képzelni, hogy az egész tápláléklánc azon a helyen felborul – tette hozzá.

A kutatók vízicsigákon kísérleteznek a leggyakrabban. Például azt nézik, milyen az aktivitásuk hormonkezelés előtt és közvetlenül utána.

Kék bolygó - gyógyszerszármazékok a Balatonban

A szakember kifejtette, teljesen szabadon lehet a Balatonban fürödni, vízminősége kiváló. A csapvízhez hasonlóan nincs nagy gond, de az tény, hogy a női fogamzásgátló származékok kimutathatóak a tó vízgyűjtő területén, ebből adódóan bekerülhetnek a csapvízhálózatba is – magyarázta a műsorban.

A jelenleg forgalomban lévő fogamzásgátló tabletták többsége rendkívül alacsony hormontartalmú, egyebek mellett ennek köszönhető, hogy egyelőre csak nagyon kismértékben található gyógyszerszármazék élővizeinkben.

De a magyar és külföldi kutatások egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad félvállról venni a problémát.

Kapcsolódó tartalom