Elképesztőnek tartja Szijjártó az Európai Bizottság legújabb javaslatát

Magyarország visszautasítja a Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos által kedden bejelentett javaslatot a bevándorlási helyzet ügyében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek.

A miniszter, aki a kínai Ningbóban részt vesz a kínai és kelet-közép-európai kereskedelmi miniszterek találkozóján, arra reagált, hogy Dimitrisz Avramopulosz keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján bejelentette: az európai kék kártya rendszer reformjával és a hatékonyabb integráció segítésével a legális migráció lehetőségét teremtené meg az EU.

Elmondta: az Európát elérő migránsáradat arra készteti az uniót, hogy megteremtse a legális bevándorlás feltételeit mindazoknak, akik munkához akarnak jutni a kontinensen.

A hatékonyabb integráció és a könnyebb munkához jutás megteremtése érdekében elsősorban az unión kívüli, harmadik országokból érkező, magasan képzett munkaerőnek lesz elérhető az európai kék kártya rendszere – magyarázta a biztos.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság (EB) migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosa (MTI/EPA/Laurent Dubrule)

Szijjártó Péter kifejtette: az ilyen javaslatokkal az Európai Bizottság “egyre inkább azt a benyomást kelti, mintha Európa vesztét akarná”, hiszen ezek nyomán Európát bevándorlók újabb tömegei áraszthatják el. Az ilyen javaslatokat meghívásként értelmezik a bevándorlók és az embercsempészek is – tette hozzá.

Úgy vélte, itt lenne az ideje annak, hogy az Európai Bizottság végre ne azon dolgozzon, hogy miként növelje az Európára nehezedő bevándorlási nyomást, hanem azon, hogy csökkenjen ez a nyomás.

A külügyminiszter szerint ráadásul nemcsak elképesztő, hanem értelmetlen is ez a javaslat, mert az Európai Unió legtöbb tagállamában van munkanélküliség. Ugyan Magyarországon 2010 óta folyamatosan csökken a munkanélküliség, de a magyar kormánynak továbbra is az az elsőszámú célja, hogy magyar embereknek adjon munkát, nekik teremtsen munkahelyeket – magyarázta. Hozzátette: ezt a célkitűzését a jövőben sem adja fel a kormány.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: mindezek fényében Magyarország a lehető leghatározottabban visszautasítja az Európai Bizottság javaslatát.