Ne öltözzön keresztes lovagnak a foci-Eb alatt

Nem tartja politikailag korrekt lépésnek a BBC az angol fociderukkerek keresztes lovag-jelmezét, amely szerintük sértő lehet a muzulmánok számára és erőszakot szíthat.

Aggódó cikket közölt a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató internetes portálja a nyári futball-Eb alatt szurkoló focidrukkerek öltözetével kapcsolatban – írja a Mail Online.

Az angol szurkolók immár több mint két évtizede parádéznak lovagkori jelmezekben a focimeccsek alatt műanyagból készült páncélingben, keresztes pajzzsal felszerelkezve. Eddig senki sem gondolta illetlennek öltözködési szokásaikat.

A BBC azonban “Rossz döntés keresztes lovagnak öltözni az angliai meccsek alatt?” címmel részletes, minden szempontból korrekt cikket közölt az öltözködési szokásokról, melyből kiderül, hogy ők minden társadalmi és vallási csoport érdekeit szem előtt tartják – ehhez persze Artúr királytól Szent Györgyön át a mai napig át kell venni az arab világ ellen vívott harcokat, de a brit focidrukkerek amúgy is arról híresültek el, hogy szeretnek megfontolt és politikailag korrekt döntéseket hozni.


Nem minden lovag keresztes

A cikk szerint  a lovagjelmez önmagában jó öltözék, hiszen Artúr király lovagjai is erejükről és becsületükről híresültek el. A keresztes hadjáratokra azonban más szabályok vonatkoznak: a Szent György kereszttel ellátott jelmezek szélsőséges nacionalista érzelmeket kelthetnek, hiszen a keresztes hadjáratok alatt a lovagok muzulmán, zsidó és pogány kisebbségekre csaptak le.

Keresztes lovagnak öltözött angol szurkolók a franciaországi St Denisben 2016. március 19-én (Fotó: Reuters)/Charles Platiau)

Keresztes lovagnak öltözött angol szurkolók (Fotó: Reuters/Charles Platiau)

Azt is megkockáztatják, hogy előfordulhat, hogy sokan a 3. századbeli Sárkányölő Szent Györgynek akartak öltözni, nem Szent György kereszttel ellátott keresztes lovagnak. A keresztények palesztin származású első katonai katonai szentje évszázadokon át a katonák védőszentje volt. Viszont a 11-13- században indított keresztes hadjáratok okozta szenvedés már egy teljesen más téma, hiszen az arab világ elleni háborúkról volt szó.

A cikknek egyelőre ellentétes hatása van: a legelszántabb drukkerek kijelentették, hogy csak keresztes jelmezbe fognak beöltözni, az olvasók 85 százaléka pedig nem értette, hogy mi lehet a probléma a jelmezekkel.

A BBC szóvivője hangsúlyozta, hogy a keresztes jelmezekről írt cikk kizárólagosan tájékoztató céllal íródott, nem ítélkezik, csak feldob egy kérdést a levegőbe.