Egyensúly közeli helyzetben az államháztartás

Májusban 131,7 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás, és az év első öt hónapjában példátlanul alacsony, mindössze 13,2 milliárd forint volt a deficit az önkormányzatok nélkül - közölte az előzetes adatok alapján kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az államháztartás központi alrendszerének tavaly január-májusi halmozott hiánya csaknem 500 milliárd forinttal volt magasabb az ideinél.

Az idén az első öt hónapban a központi költségvetés 98,9 milliárd forintos deficittel, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 48,9 milliárd, az elkülönített állami pénzalapok 36,8 milliárd forintos szufficittel zártak. Májusban mind a központi költségvetés, mind az elkülönített állami pénzalapok, illetve a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai is pozitív egyenleggel zártak.

A január-májusi deficit éves csökkenését a kiadásoknak, jellemzően az uniós kifizetésekhez kapcsolódó csökkenése, illetve a főbb adónemekből származó bevételek – társasági adó, általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek – növekedése okozta. Az uniós programok kiadásainak visszaszorulását a 2007-2013-as ciklus operatív programjainak zárásával, illetve az új, 2014-2020-as időszak kifizetéseinek későbbi felfutásával magyarázza az NGM jelentése.

A bevételek növekedését a bővülő foglalkoztatás, a feketegazdaság ellen tett lépések (ekáer, online pénztárgépek), és az adófizetési morál javulása is jelentősen segítette. Emellett a növekedési adóhitel konstrukciója ugyancsak hozzájárul az idei magasabb társasági adóbevételekhez, fűzte hozzá a közlemény.

Az év eddigi folyamatainak tükrében a GDP 2 százalékában meghatározott hiánycél továbbra is reális és teljesíthető a költségvetési törvény Országgyűlés előtt lévő módosításával együtt is – szögezte le az NGM.