A legális migráció lehetőségét teremtené meg az EU

Az európai kék kártya rendszer reformjával és a hatékonyabb integráció elősegítésével a legális migráció lehetőségét teremtené meg az Európai Unió - jelentette be Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján.

Elmondta: az Európát elérő migránsáradat arra készteti az uniót, hogy megteremtse a legális bevándorlás feltételeit mindazok számára, akik munkához akarnak jutni a kontinensen.

“A merev és széttagolt rendszer helyébe egy rugalmas, minden igényt kielégítő új és fenntartható szabályozást ajánl az Európai Bizottság” – hangsúlyozta.

A biztos elmondta, hogy a hatékonyabb integráció és a könnyebb munkához jutás megteremtése érdekében elsősorban az unión kívüli, harmadik országokból érkező, magasan képzett munkaerő számára lesz elérhető az európai kék kártya rendszere.

Dimitrisz Avramopulosz, a migráció és belügyek görög uniós biztosa az új összetételű Európai Bizottság tagjainak eskütételén Luxembourgban 2014. december 10-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)

 

A migrációs cselekvési csomag részeként ismertetett terv egyrészt a tagországoknak fog segíteni az újonnan érkezett munkavállalók beilleszkedésében, másrészt támogatni kívánja az érintetteket, hogy hatékonyabban részt tudjanak venni az unió gazdasági és társadalmi életében – tette hozzá a biztos.

Avramopulosz a beilleszkedésre vonatkozó uniós cselekvési tervvel kapcsolatban elmondta, hogy az európai társadalmak jövőbeli jóléte, sikere és összetartása szempontjából elengedhetetlen, hogy a harmadik országbeli állampolgárok képesek legyenek gazdasági és társadalmi értelemben hozzájárulni az őket befogadó közösségekhez.

A bizottság által javasolt intézkedések között szerepel az áttelepített, nemzetközi védelemre szoruló személyek oktatása, foglalkoztatása és szakképzése, az alapszolgáltatásokhoz való hozzáférése, aktív részvétele és társadalmi befogadása.

A magas szintű képzettséggel rendelkező migránsok legális munkalehetőségének megkönnyítését célzó európai kék kártya rendszer reformjával kapcsolatban elmondta, hogy a javaslat korszerűsíti a meglévő szabályokat és segítségével az EU hatékonyabban tudja idevonzani és megtartani a magas szintű képzettséggel rendelkező harmadik országbeli állampolgárokat.

Részleteit ismertetve arról tájékoztatott, hogy az új javaslat egyetlen, az egész unióra kiterjedő rendszert határoz meg, amely felváltaná a magas szintű képzettséget igénylő munkavállalásra vonatkozó párhuzamos nemzeti rendszereket annak érdekében, hogy világosabb helyzet alakuljon ki a kérelmezők és a munkáltatók számára.

Az eljárások megkönnyítésével és a kék kártyát alkalmazó tagállamokon belül a 90 napos időtartamot meg nem haladó rövidebb üzleti utak lehetővé tételével fokozza az EU-n belüli mobilitást.

A cselekvési terv megerősíti a kék kártya birtokosainak jogait, lehetővé téve a huzamos tartózkodási engedélyhez való gyorsabb hozzájutást, valamint az azonnali és rugalmasabb munkavállalás lehetőségét. Családtagjaik számára jogot biztosít, hogy az uniós kék kártya birtokosához azonnal csatlakozhassanak.

Illegális menekültek a Földközi-tengeren(MTI/EPA/OOC)

Illegális menekültek a Földközi-tengeren(MTI/EPA/OOC)

Elmondása szerint az új kék kártya rendszer a becslések szerint éves szinten mintegy 1,4 -6,2 milliárd euró (egy euró mintegy 310 forint) mértékű kedvező gazdasági hatással jár majd az EU-t az eddiginél nagyobb számban választó, magas szintű képzettséggel rendelkező munkavállalók alkalmazásának köszönhetően.

Kiemelte: továbbra is tagállami hatáskörbe tartozik majd annak meghatározása, hogy hány harmadik országbeli állampolgár léphet be az országok területére munkavállalási céllal.

“Ha hosszú távú megoldást akarunk találni a migráció kezelésére, már most el kell kezdenünk az erre irányuló befektetéseket, amelyek mindannyiunk érdekeit szolgálják. A harmadik országbeli állampolgárok korai és eredményes beilleszkedése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a migráció előnyös legyen a gazdaság és a társadalmi összetartás szempontjából.

Az uniós kék kártya rendszerének felülvizsgálatával a magas szintű képzettséggel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok számára könnyebb és vonzóbb lehetőséggé válik az unióban való munkavállalás, ami serkenti majd az európai gazdasági növekedést – mondta a biztos.

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője sajtóközleményében az integráció kérdése kapcsán elmondta: “Az unióban letelepedett migránsok integrációja eddig nem mondható túl sikeresnek”. Véleménye szerint ezen a téren már most újabb, összetett problémák jelentkeznek.

“Ezért ki kell mondanunk, hogy Európa befogadóképessége véges, hogy ragaszkodunk európai hagyományos értékeinkhez, és elvárjuk, hogy akik Európában szeretnének élni, tiszteljék ezeket” – jelentette ki a képviselő.
Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott hozzászólásában elmondta: alapvető fontosságú, hogy az integrált európai határvédelem, az európai menekültügyi hivatal átalakítása, a dublini egyezmény megreformálása után megkezdődjön az európai integrációs stratégia kialakítása.
gy fogalmazott: “ha ezt nem tudjuk létrehozni, ha nem tudunk értelmes jövőt, esélyt és reményt kínálni az ide érkező menekülteknek, akkor az egész európai menekültügyi politikának nincs értelme.”
A befogadó társadalmat, a társadalmi kohéziót erősítő stratégiákra van szükség az oktatás, a képzés, a szociális gondoskodás területén – vélekedett.