Varga Mihály versenysemleges hitelintézeti rendszert szeretne

Az országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalta a Varga Mihály által beterjesztett, az egyes törvényeknek a szövetkezeti hitelintézetek ingegrációjával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A kormányt az motiválja, hogy továbbra is stabil, versenysemleges, a gazdaság érdekeit megfelelően szolgáló hitelintézeti és bankrendszer legyen – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Varga Mihály kiemelte, hogy egyebek közt egységes felügyeleti rendszerre tesznek javaslatot, a módosítás elfogadása esetén a takarékszövetkezeti rendszert is elsősorban a pénzügyi felügyelet, a jegybank tudja majd hatékonyabban ellenőrizni.

Budapest, 2014. október 27. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. október 27-én. Jobbra Hende Csaba honvédelmi miniszter. MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Jelezte: a felügyelet nemcsak ellenőrizhet, hanem menet közben beavatkozhat, például kötelezheti a takarékszövetkezeti integráció központi bankját arra, hogy átfogó vizsgálatot indítson.

Hozzátette: sokkal szigorúbb, egységesebb ellenőrzést jelent, hogy a felügyelet kezdeményezési hatáskörébe kerülnek a bírságok, a szankciók, a felfüggesztések, valamint az engedélyek visszavonása.

Varga Mihály kiemelte: fontos módosítás továbbá, hogy nem jogszabály jelöli majd ki hosszú távon a takarékszövetkezeti integráció központi bankját, ami most a Takarékbank, hanem a versenysemlegességet érvényesítve a szövetkezeti hitelintegrációs szervezetnek lesz nagyobb jogosítványa. Ez segíteni fogja a rendszer működési hatékonyságát.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) dönthet majd a jövőben a tisztségviselői felfüggesztésekről, meghatározhatja az integrált informatikai rendszer működtetésének alapkövetelményeit – jelezte a miniszter.

Varga Mihály a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a szövetkezeti hitelintegráció helyes lépés volt a kormány részéről, sokkal stabilabb, kiszámíthatóbban működő, transzparensebb lett a rendszer. Azonban az elmúlt három év tapasztalata alapján finomhangolásra szükség van – tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben két levél is érkezett a kormányhoz a témában. Az egyikben Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke hívta fel a miniszterelnök figyelmét a takarékszövetkezeti rendszer működésében lévő visszásságokra. A másikat Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke írta, amelyben a rendszer versenysemleges és hatékony működéséhez módosításokat javasolt négy területen, méltányosabb bankadót, az egységes felügyeletet, az integráció során is működő versenysemlegességet, az integráció szabályozottságának további erősítését kezdeményezték.

Varga Mihály tájékoztatása szerint a Takarékbank és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete is közölte álláspontját a két említett levélben foglaltakról.

A kormány pénteki ülésén foglalkozott a kérdéssel, áttekintette a bankrendszer, ezen belül a szövetkezeti integrációs rendszer működését, és döntött a törvényelőkészítő munkáról. A jegybank és a bankszövetség munkatársainak bevonásával hétfő délelőttre elkészült a törvényjavaslat az egyes törvényeknek a szövetkezeti hitelintézetek integrációjával összefüggő módosításáról – ismertette Varga Mihály.

Elmondása szerint a bankszövetség versenysemlegesség kiterjesztéséről, a felügyeleti rendszer módosításáról szóló felvetését el tudták fogadni, a csoportszintű bankadófizetésre vonatkozót viszont nem.

Varga Mihály hangsúlyozta, továbbra is az a cél, hogy egységes felügyeleti működés valósuljon meg, növekedjen a takarékszövetkezetek működésének stabilitása, átláthatósága, hatékonyabban tudjanak hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez.