Svájci modellben bízik az országos tisztifőorvos

Az öregedő társadalom krónikus, nem fertőző betegségeinek gondozása a legnagyobb kihívás, ehhez kell szabni a szolgáltatási palettát is - mondta Szentes Tamás országos tisztifőorvos a Népszabadságnak adott interjújában.

Kifejtette: át kell nézni, melyek azok az ellátási formák, amelyekhez nem feltétlenül van szükség orvosra – mondta. Példaként hozta az úgynevezett svájci modell programot, ahol sikerrel alkalmaztak dietetikusokat táplálkozási tanácsadásra, orvos helyett cukorbetegek gondozásában.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos. MTI Fotó: Manek Attila

Szentes Tamás országos tisztifőorvos. MTI Fotó: Manek Attila

“Azt gondoljuk, hogy mielőbb mind több feladatot és felhatalmazást kell kapniuk a megfelelően képesített a szakdolgozóknak” – fogalmazott.

Úgy vélte, a megbetegedési és népességi adatokból jól látható, hogy hol, milyen és mennyi ellátásra volna szükség, ám a mostani ellátórendszerben az intézmények sokszor saját érdekeik mentén szervezik az ellátásokat. Jelezte: hivatala a nyár közepére elkészül az egészségügyi szolgáltatások feltételeit rögzítő minimumrendeletet átdolgozásával, amiből őszre lehet jogszabály.

A tisztifőorvos szerint szükség van koncentrációra az ellátórendszerben, aminek alapja, hogy a speciális technológiát és a humánerőforrást igénylő, személyre szabott szolgáltatásokat el tudják választani a tömeges, nem speciális szolgáltatásoktól, és az előbbiekhez rendelten szervezzék meg a sürgősségi ellátásokat.