A TEK ajánlást ad ki az Eb-re utazó magyaroknak

A Terrorelhárítási Központ (TEK) a hét közepén adja ki a futball Európa-bajnokságra utazó, illetve a Párizsban tartozó magyar turistáknak szóló ajánlását.

Néhány nap múlva kezdődik a labdarúgó Eb Franciaországban, ahol hónapok óta kiemelt készenléti állapotban dolgoznak a hatóságok, több napos szakszervezeti sztrájkok bénítják a hétköznapokat és a közlekedést. Vasárnap Francois Hollande francia államfő azt mondta, fennáll a veszély, hogy terrortámadás hajtanak végre az EB ideje alatt.

Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója. (MTI/Kovács Tamás)

Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója. (MTI/Kovács Tamás)

Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a Kossuth Rádió, 180 perc című műsorában úgy nyilatkozott: megvannak azok a belpolitikai problémák, sztrájkok Franciaországban, amelyek béníthatják, nehezíthetik a magyar szurkolók és labdarúgók helyszínre jutását és ott tartózkodását.

Hozzátette: a párizsi irányító központba a magyar rendőrség delegál majd szakembereket, s magyar rendőrök segítik Párizs utcáin a magyar szurkolókat. A TEK pedig terrorellenes koordinátort küld a magyar csapattal, aki a párizsi központ és a magyar sportvezetés között tartja a kapcsolatot. Bármilyen bekövetkezett vagy bekövetkezendő cselekményről ő fogja értesíteni a magyar sportvezetést.

A TEK főigazgatója megerősítette: a magyar hatóságokhoz nem érkezett semmilyen olyan információ, amely egyértelműen és pontosan megfenyegetné az Európa-bajnokságot, a francia szolgálatok azonban rendelkezhetnek ilyen információval.

Hajdú János azt mondta: a TEK a hét közepén adja ki az Eb-re utazó, illetve a Párizsban tartozó turistáknak szóló ajánlását. Hozzátette: a francia rendészet és katonaság nagy erőkkel lesz jelen a rendezvényeken és az utcákon, s felhívta a magyar szurkolók figyelmét, hogy minden esetben kövessék a francia hatóságok utasításait. Azt tanácsolta a szurkolóknak, hogy minden esetben nézzék meg, hogy egy-egy helyszínről baj esetén hol tudnak kijutni.