LMP: csökkenő források az oktatásban

Csökkenő források, szélsőséges centralizáció, népbutítás, kiszámíthatatlanság és bizonytalanság jellemzi a Lehet Más a Politika (LMP) szerint az oktatást.

Ikotity István, a párt országgyűlési képviselője a pedagógusnap alkalmából vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az oktatás forrásai az elmúlt 11-12 évben reálértéken 30 százalékot veszítettek az értékükből.

Hozzátette: a pedagógusok bár valóban kaptak fizetésemelést 2010 óta, arra egyrészt több részletben került sor, másrészt a bérüket elszakították a minimálbértől, ami miatt az folyamatosan veszíteni fog az értékéből.

Emellett a tanári pálya kiszámíthatatlanná vált, a tanári szobákban pedig félelem és bizonytalanság uralkodik, mivel az ötvenes-hatvanas évek szocializmusára jellemző módon számon kérik a pedagógusokon, hogy “ki mit lájkol és miért” – mondta az LMP-s politikus.

Szavai szerint a kormány a 2010 előtti szélsőségesen decentralizált iskolafenntartási rendszert szélsőségesen centralizálttá alakította, “ezzel átesve a ló túloldalára”.

Kifejtette azt is, hogy véleménye szerint népbutítás folyik a szakoktatásban, a folyamatosan csökkenő közismereti óraszámok a szakgimnáziumokban tanulóknak nagyon komoly hátrányt jelentenek majd az elkövetkező évtizedekben.

Az LMP azt kéri a társadalomtól, hogy segítsék, támogassák a tanárokat, akik nehéz helyzetben, “sok tűz között” vannak, a pedagógusokat pedig arra biztatja, tartsanak ki, és bízzanak abban, hogy jön egy olyan kormány, amelyik értékelni fogja a munkájukat, nemcsak szavakban, hanem tettekben is – mondta Ikotity István.